Η ελάχιστη συνιστώμενη άσκηση θα πρέπει να αυξηθεί, σημειώνουν οι ερευνητές μετά από μια νέα μελέτη που διαπίστωσε ότι περισσότερη άσκηση μπορεί να μειώσει δραστικά τον κίνδυνο που διατρέχει κάποιος από πέντε σοβαρές ασθένειες.
Υπερβαίνοντας το ελάχιστο συνιστώμενο επίπεδο άσκησης κάθε εβδομάδα μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του εντέρου, διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Επί του παρόντος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τουλάχιστον «600 μεταβολικά ισοδύναμα λεπτά (MET)» φυσικής δραστηριότητας – δηλαδή 150 λεπτά γρήγορο περπάτημα κάθε εβδομάδα ή 75 λεπτά τρέξιμο.
Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία εξέτασαν όμως κατά πόσο υπερβαίνοντας αυτά τα επίπεδα μπορεί κάποιος να μειώσει τον κίνδυνο που διατρέχει από τις πέντε ασθένειες.
Η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal, εξέτασε 174 έρευνες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1980 και 2016 και εξέτασε τη συσχέτιση μεταξύ της συνολικής φυσικής δραστηριότητας και τουλάχιστον μίας εκ των ασθενειών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το υψηλότερο επίπεδο σωματικής δραστηριότητας συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης των ασθενειών.
Αυξάνοντας την άσκηση
Οι ερευνητές διαπίστωσαν δύο σταδιακές μειώσεις του κινδύνου από τις πέντε ασθένειες – γρήγορη μείωση του κινδύνου με σωματική δραστηριότητα από 600 έως 4.000 λεπτών MET την εβδομάδα, που ακολουθείται από αργή αλλά σταθερή μείωση από σωματική δραστηριότητα 4.000 έως 10.000 MET λεπτών κάθε εβδομάδα. Τα περισσότερα οφέλη για την υγεία εμφανιζόταν όταν οι άνθρωποι πραγματοποιούσαν άσκηση για 3.000 έως 4.000 MET λεπτά την εβδομάδα.
Οι συντάκτες της έρευνας είπαν ότι 3.000 MET λεπτά κάθε εβδομάδα μπορεί να επιτευχθούν ανεβαίνοντας σκάλες για 10 λεπτά, σκουπίζοντας με ηλεκτρική σκούπα για 15 λεπτά, κάνοντας κηπουρική για 20 λεπτά, τρέχοντας για 20 λεπτά και περπατώντας ή κάνοντας ποδήλατο για 25 λεπτά, σε καθημερινή βάση.
«Τα ευρήματα της μελέτης αυτής έδειξαν ότι ένα υψηλότερο επίπεδο συνολικής φυσικής δραστηριότητας συνδέεται στενά με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, καρκίνου του παχέος εντέρου, διαβήτη, καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, με τα περισσότερα οφέλη για την υγεία να εμφανίζονται σε συνολικό επίπεδο δραστηριότητας 3.000-4.000 MET λεπτών / εβδομάδα», έγραψαν στη μελέτη τους οι επιστήμονες.
«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η συνολική σωματική δραστηριότητα πρέπει να είναι αρκετές φορές μεγαλύτερη από το συνιστώμενο ελάχιστο επίπεδο των 600 MET λεπτών / εβδομάδα για μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου από αυτές τις ασθένειες».
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/