“Δαμάστε” τη ζήλια σας..

images_2142017_2_AdobeStock_78948613.jpeg

Η ζήλια, είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα και μπορεί να λειτουργήσει θετικά μέσα σε μια σχέση. Όταν όμως υπερβαίνει αυτά τα όρια, είναι ένα αρνητικό συναίσθημα που δρα καταστροφολογικά για την ψυχική μας υγεία και τις σχέσεις μας.

Θα πρέπει να υπάρχει ένα ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των συντρόφων και να εκφράζουμε αυτό που μας προβληματίζει, όμως θα πρέπει όταν παρεκτρεπόμαστε να οριοθετούμε τον εαυτό μας και το ίδιο να κάνουμε στον άλλον όταν εκείνος παραβιάζει τα δικά μας όρια.

Ένας σημαντικός λόγος όπου ζηλεύουμε υπερβολικά μπορεί να πηγάζει από δική μας ανασφάλεια και χαμηλή αυτοπεποίθηση, έχοντας στο μυαλό μας ότι δεν είμαστε ικανοί να κρατήσουμε κοντά μας το σύντροφο,δεν μας αξίζει ή είναι πολύ ανώτερός μας συνεπώς κινδυνεύουμε ανα πάσα στιγμή να τον χάσουμε. Η ζήλεια κάνει να το μυαλό μας να δημιουργεί σενάρια, δεν υπάρχει ίχνος εμπιστοσύνης, αρχίζουμε να πιέζουμε υπερβολικά σε σημείο που ο σύντροφος μας ασφυκτιά, αντιδράει και ως συνέπεια δημιουργούνται έντονες συγκρούσεις που τελικά οδηγούν κάποια στιγμή σε αυτό που φοβόμαστε : να τον ωθήσουμε στο να αναζητήσει κάποια πιο υγιή και λειτουργική σχέση, πετυχαίνοντας λεγόμενη αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Όσο περισσότερο διαρκεί η κατάσταση αυτή, τόσο περισσότερο το πρόβλημα γίνεται μόνιμο και όχι μόνο διαταράσσουμε την ψυχική μας ηρεμία, αλλά δεν απολαμβάνουμε την ζωή μας καθώς βρισκόμαστε σ ένα μόνιμο άγχος.

TIPS :

    Αναζητούμε τα αίτια της ζήλιας και εξετάζουμε αν υπάρχει αντικειμενικότητα σε αυτά.

    Μειώνουμε την καχυποψία μας, αποδεχόμαστε τον πιθανά κοινωνικό χαραχτήρα του συντρόφου μας ,εαν μας προκαλεί και αυτό ζήλια, και δεν προσπαθούμε να τον αλλάξουμε.

    Δεν διογκώνουμε τις αρνητικές σκέψεις που μπορεί να μετατραπούν σε εμμονές.

    Μπαίνουμε στη θέση του άλλου και κατανοούμε πως μπορεί να νιώθει με την ελεγκτική μας συμπεριφορά, και διατηρούμε μια ανοιχτή επικοινωνία μαθαίνοντας να ακούμε και εμείς με τη σειρά μας τον άλλον.

    Εάν φυσικά η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχό μας, δεν πρέπει να διστάσουμε να αναζητήσουμε τη βοήθεια ενός ειδικού για να μας βοηθήσει να καταλάβουμε από που πηγάζει όλο αυτό.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr