Όχι, οι υπερτροφές δεν χρειάζεται να έρχονται από κάποια μακρινή ήπειρο και να έχουν δυσπρόφερτα ονόματα για να είναι αποτελεσματικές. Υπάρχουν πολλές, πολύ πιο συνηθισμένες στο αυτί και στο μάτι μας, που ωφελούν πολλαπλώς τον οργανισμό και την υγεία μας – απλώς είχαν την… ατυχία να τις γνωρίζουμε προτού γνωρίσουμε τον όρο «superfoods». Ας θυμηθούμε μερικές από αυτές.
Αμύγδαλα
Υψηλά ποσοστά πρωτεϊνών, βιταμίνης Ε και ακόρεστων λιπαρών οξέων – δεν μπορείς να ζητήσεις πολλά περισσότερα από έναν ξηρό καρπό. Κάποιοι τα αποφεύγουν λόγω των θερμίδων, όμως τα αμύγδαλα είναι ένα καταπληκτικό superfood που προστατεύει την καρδιά, το πεπτικό σύστημα και την υγεία του δέρματός σας. Είναι μια από τις καλύτερες και πιο πρακτικές επιλογές για σνακ και φυσικά έχει κορυφαία γεύση.
Σπανάκι
Χοληστερόλη, ζάχαρη, λίπη – το σπανάκι δεν έχει τίποτα από αυτά. Αντιθέτως, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, σίδηρο, ασβέστιο και β-καροτίνη, η οποία βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα και την όραση. Οι ελάχιστες θερμίδες του είναι αντιστρόφως ανάλογες με τις πολλές βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει. Είναι ακόμη πιο θρεπτικό όταν καταναλώνεται ωμό (π.χ. σε σαλάτες) αλλά και μαγειρεμένο παραμένει εξαιρετικό superfood.
Τομάτα
Οι ερευνητές έχουν αποδείξει ότι οι άνδρες που καταναλώνουν πολλές τομάτες και προϊόντα από τομάτα (π.χ. σάλτσα) έχουν σημαντικά μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη, ενώ είναι γνωστή και η ευεργετική τους επίδραση στην καρδιά, χάρη στο αντιοξειδωτικό λυκοπένιο. Στα πλεονεκτήματά της και οι πολλές επιλογές για την κατανάλωσή τους – σε σαλάτα, στο φαγητό, στις σούπες, σε χυμό.
Γαλοπούλα
Ναι, δεν φυτρώνουν όλα τα superfoods! Πέρα από εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης με ελάχιστα λιπαρά και με λίγες θερμίδες, το κρέας της γαλοπούλας είναι πλούσιο σε βιταμίνη B, ψευδάργυρο, αμινοξέα και σελήνιο, το οποίο έχει αντικαρκινική δράση. Επίσης, καθώς οι γαλοπούλες παρουσιάζουν ελάχιστη ανοχή σε αντιβιοτικά και ορμόνες, οι πιθανότητες να τρώτε κρέας χωρίς τέτοιες ουσίες είναι πολύ μεγάλες.
Μπρόκολο
Παραγνωρισμένο και καθόλου εύηχο, αλλά όλοι θα έπρεπε να τρώμε περισσότερο μπρόκολο για το καλό της υγείας μας. Πρόκειται για μια πλούσια πηγή σίδηρου, ασβεστίου, φυτικών ινών και βιταμίνης C – στοιχεία που ενισχύουν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και το κυκλοφορικού συστήματος, όπως και τα οστά. Τα αντιοξειδωτικά του βοηθούν στην επιδιόρθωση των μυών μετά από έντονη γυμναστική με βάρη, ενώ τα φυτοχημικά του συστατικά αυξάνουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης και μειώνουν την αποθήκευση του σωματικού λίπους στο σώμα μας.
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/