Υλικά
Για την κρέμα
Πορτοκάλια 500 γρ από τον χυμό τους
Ζάχαρη 80 γρ
Κορν φλαουρ 50 γρ
Πορτοκάλι 1 μόνο το ξύσμα τριμμένο
Χρώμα ζαχαροπλαστικής 2-3 σταγόνες κίτρινο
Για το κέικ
Φαρίνα 250 γρ
Ζάχαρη 200 γρ
Βούτυρο 125 γρ λιωμένο
Γάλα 1/2 ποτήρι
Κακάο 3 κουταλιές σούπας
Πορτοκάλι 1 ξύσμα τριμμένο και χυμό
Μπέικιν πάουντερ 1/2 κουταλάκι γλυκού
Αυγά 2 σε θερμοκρασία δωματίου
Για το σιρόπι
Νερό 1/2 ποτήρι
Ζάχαρη 1 κουταλιά σούπας
Λικερ Grand Marnier 1 κουταλάκι γλυκού
Εκτέλεση
Για το κέικ : Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε την ζάχαρη με τα αυγά καλά και προσθέτουμε σταδιακά όλα τα υλικά μας και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομοιογενοποιηθούν. Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη στενόμακρη φόρμα και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 35 -40 λεπτά. Τρυπάμε στο τέλος με μια οδοντογλυφίδα κι αν βγει καθαρή τότε είναι έτοιμο.Το αφήνουμε να κρυώσει.
Για την κρέμα : Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τον χυμό μας με το κορν φλάουρ, ανακατεύουμε με σύρμα να διαλυθεί καλά, σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε την ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού , το χρώμα ζαχαροπλαστικής (λίγο και δοκιμάζουμε αν είναι ξινό να προσθέσουμε λίγη ζάχαρη ακόμη), ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα μας και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς ώστε να την βάλουμε στο ψυγείο για 60 λεπτά.
Για το σιρόπι : Ανακατεύουμε στο 1/2 ποτήρι νερού την ζάχαρη με το λικέρ καλά, να διαλυθεί η ζάχαρη.
Συναρμολόγηση : Κόβουμε το πάνω σημείο του κέικ μας ώστε να το ισιώσουμε λίγο και το χωρίζουμε σε δύο τεμάχια. Τα σιροπιάζουμε και από τις δυο πλευρές. Το ένα τεμάχιο το βάζουμε σαν βάση και απλώνουμε κρέμα πάνω του. Βάζουμε το δεύτερο τεμάχιο από πάνω και το καλύπτουμε πάλι με κρέμα. Το αφήνουμε στο ψυγείο να δέσει για 15 λεπτά και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
* Μπορούμε να διακοσμήσουμε από πάνω με γραμμούλες σοκολάτας, λιώνοντας κουβερτούρα.
Πηγή : http://www.chefoulis.gr/