Υλικά
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 700 γρ. κοσκινισμένο
Ζάχαρη 300 γρ.
Αυγά 6 τεμ.
Κουβερτούρα 200 γρ.τριμμένη
Μπέικιν πάουντερ 1 1/2 φακελάκι
Γάλα 1 ποτήρι του νερού
Πορτοκάλι γλασέ 100 γρ. ψιλοκομμένο
Σταφίδες 60 γρ.
Κουκουνάρι 3 κουταλιές της σούπας
Κονιάκ 1 φλυτζάνι του τσαγιού
Σιμιγδάλι χοντρό για πασπάλισμα
Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 1 φλυτζάνι του τσαγιού
Για το γλάσο
Άχνη ζάχαρη 250 γρ
Κονιάκ όσο περισσέψει από τις σταφίδες
Εκτέλεση
Βάζουμε τις σταφίδες σε ένα μπολ μαζί με το 1 φλυτζάνι τσαγιού κονιάκ για να μουσκέψουν. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και την ζάχαρη την κρυσταλλική και τα χτυπάμε με το μίξερ. Προσθέτουμε σιγά σιγά τα αυγά ένα – ένα, την τριμμένη κουβερτούρα , 2 1/2 κουταλιές της σούπας από το κονιάκ που μουσκέψαμε τις σταφίδες και το γάλα λίγο λίγο. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι που το έχουμε κοσκινίσει, μαζί με το baking powder και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομοιογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα γλασέ πορτοκάλια , τις σταφίδες (που τις σταγγίξαμε από το κονιάκ) και τα κουκουνάρια και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να μοιραστούν ομοιόμορφα στο μείγμα.
Αλείφουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ με βούτυρο και πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι. Αδειάζουμε το μείγμα στην φόρμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 60 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο μας στον αέρα ή πάνω – κάτω). Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το ταψί μέσα για 7 λεπτά . Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει. Βγάζουμε από την φόρμα το γλυκό σε μια πιατέλα. Σε ένα μπολ βάζουμε άχνη ζάχαρη και όσο κονιάκ μας περίσσεψε από τις σταφίδες και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα παχύρρευστο γλάσο. Περιχύνουμε το κέικ , το αφήνουμε να κρυώσει και μετά σερβίρουμε.
Πηγή : http://www.chefoulis.gr/