Αν αντιμετωπίζετε δυσκολία στο να μείνετε έγκυος ίσως πρέπει να δοκιμάσετε τις «γόνιμες» τροφές, στις οποίες κατέληξε μετά από οκτώ χρόνια ερευνών η Nurses’ Health Study, με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Harvard.
Μέχρι πρόσφατα, γόνιμες τροφές θεωρούνταν τα μύδια και η σαμπάνια, το σκόρδο, το τζίνσενγκ, τα φύκια και οι γλυκοπατάτες. Κι όμως, αφού μελέτησαν την δίαιτα και την γονιμότητα 18.000 γυναικών για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες, κατέληξαν ότι δεν είναι αυτές ακριβώς οι τροφές που θα πρέπει να καταναλώνει συστηματικά η γυναίκα που προσπαθεί να αποκτήσει παιδί, παρά πολύ πιο κοινά φαγητά που να περιέχουν δημητριακά ολικής άλεσης, «καλά» λιπαρά (π.χ. από ψάρι), πρωτεΐνες και ένα μπολάκι παγωτό, μια φορά στο τόσο.
Οι επιστήμονες προτείνουν τις εν λόγω «γόνιμες» τροφές, τις οποίες θα δείτε παρακάτω, με σκοπό να αποτρέψουν και να αντιστρέψουν την ωορρηκτική υπογονιμότητα, που ταλαιπωρεί σχεδόν 1 στις 4 γυναίκες που δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδί. Δεν διορθώνουν οργανικά προβλήματα, όπως οι βουλωμένες σάλπιγγες και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τις απαραίτητες συμβουλές του γυναικολόγου. Από την άλλη, δεν διατρέχετε κανέναν κίνδυνο δοκιμάζοντας να τις εντάξετε στο διαιτολόγιό σας για κάποιο διάστημα και, ποιος ξέρει, πέρα από υγιεινές συνήθειες μπορεί να αποκτήσετε και ένα ακόμα πιο υγιές μωράκι!
Αποφύγετε τα trans λιπαρά: Τα λιπαρά αυτά βουλώνουν τις αρτηρίες, απειλούν τη γονιμότητα και βλάπτουν την καρδιά και τα αιμοφόρο αγγεία. Προτιμήστε τα «καλά» λιπαρά, όπως αυτά του ψαριού.
Χρησιμοποιείτε περισσότερα ακόρεστα, φυτικά έλαια: Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά βοηθούν στο να βελτιώνεται η ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη και να μετριάζονται οι φλεγμονές, δύο στοιχεία ωφέλιμα για την γονιμότητα. Προσθέστε τα στην διατροφή σας τρώγοντας περισσότερα φυτικά έλαια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, σολομό και σαρδέλες. Μειώστε στο ελάχιστο τα κορεσμένα λιπαρά.
Πρωτεΐνη λαχανικών: Αντικαταστήστε το κρέας με φασόλια, μπιζέλια, γίγαντες ή τόφου, τουλάχιστον δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.
Επιλέξτε «αργούς» υδατάνθρακες, όχι καθόλου υδατάνθρακες: Επιλέγοντας υδατάνθρακες πλούσιους σε φυτικές ίνες, που χωνεύονται αργά από τον οργανισμό, όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα λαχανικά, τα φρέσκα φρούτα και τα φασόλια, αντί για υδατάνθρακες που χωνεύονται εύκολα, για να μπορεί ο οργανισμός να ελέγξει πιο εύκολα τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα. Αυτή η τακτική βοηθά τη γονιμότητα, λένε οι επιστήμονες.
Πλήρες γάλα: Το «ελαφρύ» γάλα φαίνεται πως ενισχύει την υπογονιμότητα. Προτιμήστε, λοιπόν, να πίνετε πλήρες γάλα αν προσπαθείτε να τεκνοποιήσετε, ή να τρώτε λίγο παγωτό ή πλήρες γιαούρτι καθημερινά.
Πάρτε πολυβιταμίνες: Η λήψη επιπλέον φολικού οξέος (400 μικρογραμμάρια ημερησίως) πριν μείνετε έγκυος μπορεί πραγματικά να κάνει θαύματα.
Λαχανικά για σίδηρο: Το επιπλέον σίδηρο που θα συγκεντρώνεται σε λαχανικά, όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, το σπανάκι, τα φασόλια, οι κολοκύθες, οι ντομάτες και τα παντζάρια, φαίνεται πως ενισχύει τη γονιμότητα.
Πιείτε.. στην υγεία σας: Το καλύτερο ποτό για να διατηρείτε το σώμα σας καλά ενυδατωμένο είναι το νερό. Ο καφές, το τσάι και το αλκοόλ είναι αποδεκτά με μέτρο.
Ελέγξτε το βάρος σας: Το υπερβολικό ή το ελλιπές βάρος μπορούν να εμποδίσουν τον φυσιολογικό σας κύκλο ή δημιουργήσουν πρόβλημα στην ωορρηξία. Ο καλύτερος δείκτης μάζας σώματος για τη γονιμότητα είναι από 20 έως 24. Φροντίστε, λοιπόν, να οδηγήσετε τον δικό σας ΔΜΣ σε αυτά τα όρια.
Άσκηση: Αν δεν ασκήστε αρκετά και δεν βρίσκεστε μέσα στα όρια γονιμότητας του ΔΜΣ, ίσως έχει έρθει η ώρα να βάλετε τη γυμναστική στη ζωή σας και μάλιστα σε καθημερινή βάση. Μην το παρακάνετε όμως. Η υπερβολική κόπωση, ειδικά αν είστε πολύ αδύνατη, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον κύκλο σας.
Πηγή : http://www.nutrimed.gr