Διαδικτυακό υπολογιστή θρομβοεμβολικού κινδύνου ανέπτυξε η Ελληνική Αγγειολογική Εταιρεία, βασισμένο σε διεθνώς τεκμηριωμένα επιστημονικά εργαλεία, με τον οποίο μπορεί κάποιος να υπολογίσει τον κίνδυνο θρομβοεμβολής και φλεβικής θρόμβωσης, σημειώνοντας τους εξατομικευμένους παράγοντες κινδύνου, ώστε να λαμβάνονται τα κατάλληλα αντίμετρα.
Τον διαδικτυακό υπολογιστή μπορεί κάποιος να βρει μαζί με άλλες χρήσιμες πληροφορίες για τις αγγειακές παθήσεις, στο site της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας www.angiology.gr.
Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας, αναπλ. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Θωμάς Κώτσης, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας με αφορμή την οργάνωση του 16ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αγγειολογίας – Αγγειακής & Ενδαγγειακής Χειρουργικής στις 3-5 Μαρτίου στην Αθήνα.
Οι παθήσεις των αγγείων, μαζί με το τραύμα και τις νεοπλασίες, που δυστυχώς δεν μπορούμε να ελέγξουμε, αποτελούν την μάστιγα που απειλεί τον σύγχρονο άνθρωπο, τόνισε ο κ. Κώτσης. Πρόσθεσε ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής, που προδιαθέτει την έκθεση του πληθυσμού στους μείζονες ή ανεξάρτητους παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, ο Σακχαρώδης Διαβήτης, η υπέρταση, οι δυσλιπιδαιμίες, η ηλικία (> 50 έτη) προκαλούν τις στενώσεις των αρτηριών, οι οποίες με τη σειρά τους σε συνδυασμό με την εγγενή δυνατότητα για θρόμβωση ενίοτε προκαλούν τα οξέα αρτηριακά επεισόδια, προκαλώντας τελικά ισχαιμία σε ζωτικούς ιστούς.
Η σύγχρονη Αγγειοχειρουργική καλείται να προφυλάξει, να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει τις παθήσεις των αρτηριών, των φλεβών και των λεμφαγγείων, ανέφερε ο Σωτήριος Γεωργόπουλος, Αγγειοχειρουργός, αναπλ. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, εισερχόμενος πρόεδρος Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας. Σημείωσε ότι στις παθήσεις των αγγείων, οι αλλαγές ήταν «επαναστατικές» και επήλθαν μέσω της προόδου των βιοτεχνολογικών μέσων, που εξέτρεψαν την θεραπευτική στρατηγική, προς τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές. Αναφερόμενος στο υψηλό κόστος των διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων, σε συνδυασμό με την αρκετά συχνή μη ορθολογική χρήση τους, που έχει δημιουργήσει οικονομικά προβλήματα, τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά ασφαλιστικά συστήματα, είπε ότι «όσοι ασχολούνται με τις αγγειακές παθήσεις οφείλουν να είναι σε βάθος ενημερωμένοι έτσι ώστε να επιτυγχάνουν το θεραπευτικό αποτέλεσμα, χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους με την μικρότερη δυνατή κατανάλωση πόρων».
Στα αγγειοχειρουργικά τμήματα των ελληνικών νοσοκομείων, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας, Βασίλειο Παπαβασιλείου, εφαρμόζονται οι πλέον σύγχρονες μέθοδοι, ελάχιστα επεμβατικές για την διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση των αγγειακών παθήσεων και «όλο το φάσμα των αγγειακών παθήσεων αντιμετωπίζεται επιτυχώς». Συνεπώς, όπως είπε, δεν είναι αναγκαίο οι ασθενείς να μεταβαίνουν στο εξωτερικό και οι νέοι ειδικευόμενοι αγγειοχειρουργοί μπορούν άριστα να εκπαιδευθούν στα ελληνικά νοσοκομεία.
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/