Η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών είναι ο πιο πρόσφατος επιστημονικός φορέας που δηλώνει ότι η ομοιοπαθητική δεν έχει «καμία επιστημονική βάση» και θέτει σε κίνδυνο τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι είναι αποτελεσματική.
Μια μελέτη που εκδόθηκε από την Επιτροπή κατά Ψευδοεπιστήμης και της Παραποίησης της Επιστημονικής Έρευνας περιγράφει τις ομοιοπαθητικές «θεραπείες», ως ψευτοεπιστημονικές, λέγοντας ότι οι προσπάθειες για να εξακριβωθεί η επιτυχία τους έχουν αποτύχει για πάνω από 200 χρόνια.
«Η ομοιοπαθητική δεν είναι αθώα: οι ασθενείς ξοδεύουν μεγάλα ποσά για φάρμακα που δεν λειτουργούν και παραμελούν θεραπείες με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα», υποστήριξε η Επιτροπή. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένου ακόμη και του θανάτου του ασθενούς».
Η ομοιοπαθητική, η οποία έχει γίνει μια δημοφιλής μέθοδος εναλλακτικής ιατρικής σε όλο τον δυτικό κόσμο, ακολουθεί τις ιδέες που αναπτύχθηκαν από έτον γερμανό γιατρό Samuel Hahnemann τη δεκαετία του 1790.
Η λογική των φαρμάκων της είναι η επαναλαμβανόμενη αραίωση σε νερό ουσιών που προκαλούν ορισμένα συμπτώματα, με την πεποίθηση ότι η ουσία που μας αρρωσταίνει μπορεί να προκαλέσει το σώμα να θεραπεύσει τον εαυτό του. Αλλά οι ρώσοι ερευνητές είπαν πολλές από τις προτεινόμενες εξηγήσεις της ομοιοπαθητικής «έρχονται σε αντίθεση με γνωστούς χημικούς, φυσικούς και βιολογικούς νόμους» και δεν μπορούν να επαληθευθούν.
«Η ομοιοπαθητική προέρχεται από μια εποχή που δεν είχαν ακόμη γίνει δεκτές οι πλέον σημαντικές αρχές της Χημείας και της Βιολογίας για τις ιδιότητες των μορίων, ενώ η ύπαρξη μικροβίων δεν είχε ανακαλυφθεί. «Καλούμε τα ΜΜΕ να παρουσιάζουν την ομοιοπαθητική ως ψευδοεπιστήμη, στο ίδιο επίπεδο με τη μαγεία».
Η Επιτροπή τόνισε ότι η ομοιοπαθητική δεν θα πρέπει να έχουν θέση στο εθνικό σύστημα υγείας της Ρωσίας, κάνοντας συστάσεις προς το υπουργείο Υγείας και άλλους φορείς να εισαγάγουν την υποχρεωτική σήμανση στα προϊόντα της, όπου θα αναγράφεται ότι δεν έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής, για την «προστασία των πολιτών από παραπλανητική διαφήμιση».
Η ίδια σύσταση έγινε από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου τον Νοέμβριο, με την κρατική υπηρεσία να απαιτεί οι παραγωγοί να δηλώνουν στη συσκευασία ότι «δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι το προϊόν λειτουργεί».
Το αυστραλιανό Συμβούλιο Εθνικής Υγείας και Ιατρικής Έρευνας ξεκαθάρισε το 2015 ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η ομοιοπαθητική είναι αποτελεσματική, ενώ στο ίδιο συμπέρασμα έφτασε και το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και δύο κρατικά νοσοκομεία παρέχουν ομοιοπαθητικές θεραπείες, έρευνα του ΕΣΥ κατέληξε ότι «δεν υπάρχει καμιά καλής ποιότητας απόδειξη ότι η ομοιοπαθητική είναι μια αποτελεσματική θεραπεία».
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/