Υλικά
Κιμάς μοσχαρίσιος 1 κιλό (σπάλα)
Κανελόνια 30
Ελαιόλαδο 1 φλυτζάνι τσαγιού
Μαργαρίνη 2 κουταλιές σούπας
Ντοματάκι ψιλοκομμένο 1 κουτί ή 3-4 φρέσκιες ντομάτες αποφλοιωμένες και χωρίς σπόρια
Ντοματοπολτό 1 κουτί
Αλάτι 1 1/2 κουταλάκι γλυκού
Πιπέρι 1 κουταλάκι γλυκού
Μοσχοκάρυδο τριμμένο 1/2 κουταλάκι γλυκού
Κρεμμύδι ξερό 1 1/2 ψιλοκομμένο
Σκόρδο 2-3 σκελίδες ψιλοκομμένες
Λευκό κρασί 1 φλυτζάνι τσαγιού
Ζάχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό
Μαϊντανό 2-3 κλωναράκια ψιλοκομμένο
Νερό 1 1/2 φλυτζάνι τσαγιού
Τυρί 100 γρ τριμμένο της αρεσκείας μας
Για την μπεσαμέλ
Γάλα 1 λίτρο
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 5 κουταλιές της σούπας
Αυγό 1
Τυρί 200 γρ τριμμένο της αρεσκείας μας
Εκτέλεση
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το μισό από το ελαιόλαδο , μαζί με 1 κουταλιά μαργαρίνη και αφήνουμε να ζεσταθεί. Προσθέτουμε τον κιμά να σοταριστεί , το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο. Ρίχνουμε 1 κουταλάκι αλάτι , το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Σβήνουμε με λευκό κρασί και προσθέτουμε το ντοματάκι μας , τον ντοματοπολτό , την ζάχαρη και το νερό. Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να βράσει. Προς το τέλος ρίχνουμε και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Πρέπει να μείνει με αρκετή σάλτσα. Μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Τέλος προσθέτουμε 100 γρ τριμμένο τυρί.
Ετομάζουμε την μπεσαμέλ , βάζοντας σε μια βαθιά κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο , 1 κουταλάκι μαργαρίνη και αφήνουμε να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα. Ρίχνουμε το γάλα , το υπόλοιπο αλάτι και με το σύρμα ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις για να μην σβολιάσει. Μόλις αρχίσει να πήζει , την βγάζουμε από την φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Όταν αρχίσει να κρυώνει προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και ελάχιστο μοσχοκάρυδο.
Σε ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος , στρώνουμε λίγο από την σάλτσα μας και ξεκινάμε να γεμίζουμε τα κανελόνια μας με τον κιμά. Χρησιμοποιούμε για βοήθεια ένα κουτάλι. Αφού τα γεμίσουμε , τα στρώνουμε στο ταψί μας παραταγμένα σε σειρά το ένα πλάι στο άλλο. Ρίχνουμε από πάνω τους την σάλτσα που μας έμεινε. Τα καλύπτουμε με την μπεσαμέλ (αν θέλουμε πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί από πάνω) και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο να ψηθούν στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά. Τα πρώτα 20 λεπτά τα έχουμε σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο για να μην ξεραθούν και προς το τέλος τα ξεσκεπάζουμε να πάρουν χρυσοκόκκινο χρώμα. Σερβίρονται ζεστά.
*Μπορούμε να τα γεμίσουμε μαζί με τον κιμά , με ψιλοκομμένο καροτάκι και αρακά.
Πηγή : http://www.chefoulis.gr/