Ένα σαββατοκύριακο σε κάμπινγκ επανασυντονίζει το εσωτερικό ρολόι του σώματός μας, το οποίο ρυθμίζει τον ύπνο μας, όπως υποστηρίζουν επιστήμονες από πανεπιστήμιο των ΗΠΑ. Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι ο χρόνος στην ύπαιθρο θα μπορούσε να βοηθήσει εκείνους που δυσκολεύονται να σηκωθούν το πρωί και να ενισχύσει την υγεία.
Η έκθεσή μας σε περισσότερο φως την ημέρα (και λιγότερο τη νύχτα) θα μπορούσε να βοηθήσει τον κύκλο του ύπνου μας. Το σώμα μας έχει τον δικό του ρυθμό –τον αποκαλούμενο κιρκάδιο- που προβλέπει την εναλλαγή μέρας και νύχτας για να τη συντονίσει με τις λειτουργίες του σώματος.
Ο κιρκάδιος ρυθμός μεταβάλλει την εγρήγορση, τη διάθεση, τη σωματική δύναμη, όταν πρέπει να κοιμηθούμε, ακόμη και τον κίνδυνος καρδιακής προσβολής, ως μέρος ενός κύκλου 24 ωρών. Το φως βοηθά το εσωτερικό μας ρολόι να υπολογίζει τον χρόνο, αλλά η σύγχρονη ζωή με το τεχνητό φως, τα ξυπνητήρια και τα smartphones έχει αλλάξει τις συνήθειες του ύπνου μας.
Η έκθεση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Current Biology και ο Δρ Kenneth Wright, από το Πανεπιστήμιο Boulder του Κολοράντο, δήλωσε: «Ξυπνάμε συνήθως σε μια στιγμή που το κιρκάδιο ρολόι μας μάς λέει ότι θα πρέπει να εξακολουθήσουμε να κοιμόμαστε».
Ο ίδιος λέει ότι αυτό είναι επιζήμιο για την υγεία, με μελέτες να έχουν βρει συνδέσεις με διαταραχές της διάθεσης, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία. Επίσης μας κάνει πολύ απλά γκρινιάριδες και σε κατάσταση υπνηλίας, όταν προσπαθούμε να σηκωθεί το πρωί.
Έτσι, ο Δρ Wright οργάνωσε μια σειρά από αποστολές για κάμπινγκ σε μια μικρή ομάδα εθελοντών. Οι συμμετέχοντες φορούσαν ειδικά ρολόγια που καταγράφουν επίπεδα φωτός και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις αίματος για να αναλυθεί το επίπεδο της ορμόνης του ύπνου, της μελατονίνης.
Το μόνο τεχνητό φως που επιτρεπόταν στο κάμπινγκ, ήταν η λάμψη μιας κεντρικής φωτιάς – ακόμη και οι δάδες είχαν απαγορευτεί.
Το πρώτο πράγμα που διαπιστώθηκε από τις αποστολές για κάμπινγκ, ήταν ότι οι συμμετέχοντες είχαν εκτεθεί σε 13 φορές περισσότερο φως από ό,τι στην πόλη, αν και ήταν χειμώνας, δηλαδή η περίοδος με τις πιο μικρές ημέρες.
Τα επίπεδα μελατονίνης των εθελοντών άρχισαν να αυξάνονται δυόμιση ώρες νωρίτερα από ό, τι πριν από την αποστολή και πήγαν για ύπνο πολύ νωρίτερα. Οι κατασκηνωτές κοιμόταν και ξυπνούσαν σε αρμονία με το ρολόι του σώματός τους.
Μια άλλη αποστολή για κάμπινγκ έδειξε ότι το μεγαλύτερο μέρος των θετικών επιδράσεων, θα μπορούσε να κερδηθεί ακόμη και με ένα μόνο σαββατοκύριακο στην εξοχή.
Ο Δρ Wright δήλωσε: «Δεν λέμε ότι το κάμπινγκ είναι απαραίτητα η απάντηση, αλλά ότι μπορούμε να εισαγάγουμε περισσότερο φυσικό φως στη σύγχρονη ζωή. Είναι κάτι που μπορούμε να το ρυθμίσουμε ως κοινωνία, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουν συμπεριφορά οι άνθρωποι: τα σπίτια, τα γραφεία και τα σχολεία θα μπορούσαν να σχεδιάζονται ώστε περισσότερο φυσικό φως να περνάει μέσα».
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/