Υλικά
Αρνί 5 κιλά ή κατσίκι
Κληματόβεργες 5-6 τεμ φρέσκιες ή ξερές
Αλάτι 1 1/2 κουτάλι της σούπας
Πιπέρι 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού
Σκόρδο 4-5 σκελίδες
Ψωμί 4-5 φέτες χοντροκομμένες
Ελαιόλαδο 1 φλυτζάνι του τσαγιού
Δεντρολίβανο 1 κουτάλι της σούπας ή ρίγανη
Μουστάρδα 2 κουταλάκια του γλυκού
Πατάτες 2 κιλά μικρές τις baby
Νερό 3 ποτήρια
Σπάγγος για δέσιμο
Χοντρή κλωστή για ράψιμο
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το αρνί ή το κατσίκι και το αφήνουμε να στραγγίξει. Κόβουμε το ψωμί σε κύβους , καθαρίζουμε το σκόρδο (το θέλουμε ολόκληρο). Αλατοπιπερώνουμε την κοιλιά του αρνιού ή του κατσικιού εσωτερικά και εξωτερικά και γεμίζουμε την κοιλιά με τους κύβους ψωμιού και το σκόρδο, με ελάχιστη ρίγανη ή δεντρολίβανο και λίγη μουστάρδα. Ράβουμε με την χοντρή κλωστή την κοιλιά, δένουμε τα πόδια με τον σπάγγο για να διπλώσει το κρέας και να χωρέσει στο πήλινο ή στην γάστρα και το αλείφουμε με το λάδι, την μουστάρδα και την ρίγανη ή το δεντρολίβανο. Στον πάτο από το πήλινο ή την γάστρα βάζουμε τις κληματόβεργες και τοποθετούμε το κρέας πάνω σε αυτές. Προσθέτουμε και το νερό. Σκεπάζουμε το κρέας και το βάζουμε στον φούρνο για 10-15 λεπτά στους 220 βαθμούς. Στην συνέχεια χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς για να ψηθεί σιγά-σιγά. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις αφήνουμε να στραγγίξουν . Τις αλατοπιπερώνουμε και τις ανακατεύουμε με το λάδι, την μουστάρδα και την ρίγανη ή δεντρολίβανο. Τις βάζουμε μέσα στο σκεύος με το κρέας μετά από 1 ώρα που έχει ψηθεί το κρέας και τις αφήνουμε να ψηθούν . Όταν ψηθεί το κρέας το τοποθετούμε σε μια μεγάλη πιατέλα μαζί με τις πατάτες.
Πηγή : http://www.chefoulis.gr/