Η επαρκής ενυδάτωση βοηθάει στο αδυνάτισμα!

images_3012017_1357294247-water5.jpg

Η επαρκής ενυδάτωση του σώματος βοηθάει στην καλύτερη διαχείριση του βάρους, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Family Medicine.

Το 60% του σώματός μας αποτελείται από νερό, το οποίο είναι απαραίτητο συστατικό των κυττάρων μας. Μεταφέρει θρεπτικές ουσίες, καθώς και τα άχρηστα στοιχεία του μεταβολισμού, από τα κύτταρα του σώματος. Επίσης, είναι καθοριστικό στοιχείο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, μέσω της διαδικασίας της θερμορύθμισης, που περιλαμβάνει την ψύξη του σώματος, μέσω του ιδρώτα.

Έστω και μια μικρή αφυδάτωση μπορεί να επιφέρει σημαντικές μεταβολές στην φυσιολογική λειτουργία του σώματος και στον μεταβολισμό μας.

Πόσο νερό χρειαζόμαστε καθημερινά;

Το σώμα μας χρειάζεται το νερό για να αποκαταστήσει τα υγρά που χάνονται μέσω του μεταβολισμού, την αναπνοή, την εφίδρωση και την απομάκρυνσης των αποβλήτων.

Δεν υπάρχει ακριβής σύσταση για την κάλυψη των αναγκών ενός ανθρώπου σε νερό. Οι ανάγκες του κάθε ατόμου είναι διαφορετικές και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία, οι κλιματολογικές συνθήκες, αποβολή υγρών μέσω της άσκησης και άλλους.

Στους περισσότερους ανθρώπους οι ανάγκες τους σε υγρά καλύπτονται κατά 80% από ποτά κάθε τύπου όπως το νερό, οι χυμοί φρούτων, τα ενεργειακά, ποτά, το τσάι, το γάλα, τα αναψυκτικά και κατά 30% από τα τις τροφές.

Το Institute of Medicine συστήνει τουλάχιστον 9 μερίδες υγρών την ημέρα για τις γυναίκες 13 μερίδες και για τους άνδρες (η μερίδα αντιστοιχεί σε 250 ml).

Τι υποστηρίζουν οι ερευνητές;

Η αυξημένη κατανάλωση πόσιμου νερού λειτουργεί αντισταθμιστικά καθώς αυξάνει τον ρυθμό καύσης των θερμίδων που λαμβάνουμε μέσω της τροφής σύμφωνα με σχετικές έρευνες.

Ακόμα και μια μικρή αύξηση στην κατανάλωση νερού της τάξεως των 500ml μπορεί να αυξήσει τις ενεργειακές δαπάνες του οργανισμού κατά 24% για 60 λεπτά μετά την κατάποσή του.

Στη σύγχρονη μελέτη συμμετείχαν περίπου 9.500 άτομα ηλικίας 18-64 ετών και το συμπέρασμα ήταν πως αυτοί που ήταν καλύτερα ενυδατωμένοι, ήταν πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Ο ΔΜΣ είναι ένας γενικός δείκτης που συσχετίζει την αναλογία του ύψους με το βάρος ενός ατόμου. Ωστόσο, δεν είναι ένας ακριβής δείκτης παχυσαρκίας διότι δεν μπορεί να υπολογίσει τη σύσταση του σώματος σε λίπος, νερό, κόκαλα και μύες.

Χρησιμοποιώντας λεπτομερείς απαντήσεις των συμμετεχόντων σχετικά με την καθημερινή πρόσληψη τροφής και νερού, οι ερευνητές βρήκαν μια σαφή συσχέτιση μεταξύ ενυδάτωσης και ΔΜΣ. Να σημειωθεί ότι το ένα τρίτο των συμμετεχόντων δεν ενυδατώνονταν αρκετά.

Η μελέτη έδειξε πως τα άτομα που προσλάμβαναν ελλιπείς ποσότητες υγρών σε καθημερινή βάση είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι.

Όπως γράφουν οι ερευνητές, οι εθελοντές που δεν ήταν επαρκώς ενυδατωμένοι είχαν κατά μέσον όρο υψηλότερο ΔΜΣ σε σύγκριση με όσους ήταν καλά ενυδατωμένοι: οι πρώτοι είχαν ΔΜΣ 29 ίσο και οι δεύτεροι 28. Η διαφορά μοιάζει μικρή αλλά αντιστοιχεί σε 5 παραπανίσια κιλά.

Αιτία μπορεί να είναι διάφοροι μηχανισμοί, όπως ότι η κατανάλωση άφθονου νερού προκαλεί αίσθημα κορεσμού της πείνας και άρα μειώνει την πρόσληψη τροφής ή ότι κάποιος που προσλαμβάνει επαρκείς ποσότητες υγρών από τη διατροφή του (κυρίως μέσω φρούτων και λαχανικών) τείνει να προσέχει περισσότερο το βάρος του. Μπορεί ακόμη, οι παχύσαρκοι άνθρωποι να έχουν την τάση να μπερδεύουν τα μηνύματα που λαμβάνουν από το σώμα τους και να τρώνε όταν στην πραγματικότητα διψάνε.

Η επικεφαλής της μελέτης δρ Tammy Chang, επίκουρη καθηγήτρια Οικογενειακής Ιατρικής συνιστά σε όποιον θέλει να ξέρει αν είναι καλά ενυδατωμένος, να ελέγχει το χρώμα των ούρων του. Αν είναι ανοικτόχρωμα έως διαφανή, λαμβάνετε από τη διατροφή σας επαρκείς ποσότητες υγρών. Αν όμως είναι κίτρινα ή σκούρα κίτρινα, δεν είστε καλά ενυδατωμένοι.

Σε γενικές γραμμές, το νερό του σώματος προέρχεται κατά 50% από την απευθείας κατανάλωσή του. Το 25% προέρχεται από τις τροφές και ένα άλλο 25% από ροφήματα.

Το μειονέκτημα της μελέτης είναι ότι βασίστηκε σε ερωτηματολόγια και δεν μέτρησε απευθείας την ενυδάτωση στο σώμα των συμμετεχόντων.

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Χρονόπουλος Α.Απόστολος, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος