Οι σταφυλόκοκκοι είναι gram θετικοί κόκκοι, που σχηματίζουν βοτρυοειδείς (σα σταφύλι) συστάδες. Είναι ικανοί για μακρά επιβίωση υπό ποικίλες συνθήκες. Διακρίνονται αδρά στους σταφυλοκόκκους που παράγουν πηκτινάση (staphylococcus aureus) και στους σταφυλοκόκκους, που είναι αρνητικοί για πηκτινάση (coagulase negative staphylococci).
O κύριος σταφυλόκοκκος που αποικίζει τα ούρα προκαλώντας φλεγμονές είναι ο σταφυλόκοκκος saprophyticus, που ανήκει στους coagulase negative σταφυλόκοκκους. Ο σταφυλόκκος αυτός διακρίνεται για την αυξημένη ικανότητά του να προσκολλάται στα ουροθηλιακά κύτταρα. Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στην προσβολή από το μικρόβιο. Συνηθέστερα πρόκειται για νέες γυναίκες έως 28 ετών.
Αναλόγως της θέσεως προσβολής του ουροποιητικού, μπορεί να εμφανιστεί τσούξιμο κατά την ούρηση, συχνουρία, πυρετός, δέκατα, ναυτία, κοιλιακός πόνος, εμετός ( συμπτωματικές ουρολοιμώξεις).Ενδέχεται όμως να μην υπάρχει κανένα σύμπτωμα και σημεία φλεγμονής (π.χ. πύο ή αίμα στα ούρα) να διαπιστώνονται μόνο μετά από εξέταση ούρων (ασυμπτωματικές ουρολοιμώξεις).
Κατά την ιατρική εξέταση:
1. Πρέπει να εντοπιστούν και να εκριζωθούν παράγοντες που συντελούν στην γένεση της φλεγμονής (π.χ. κακές συνθήκες υγιεινής, αυξημένο σάκχαρο, διαταραχές του ανοσοποιητικού).
2. Πρέπει να χορηγηθεί η κατάλληλη αγωγή πλήρους και αποτελεσματικής εκρίζωσης.
Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία. Η αγωγή πλήρους και αποτελεσματικής εκρίζωσης είναι απαραίτητη για την αποτροπή εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών (π.χ. λοίμωξη του νεφρού, νεφρική βλάβη).
Σε ορισμένες, περιπτώσεις, υπάρχει αντοχή σε αρκετά αντιβιοτικά και αυτό απαιτεί ειδικούς χειρισμούς. Το είδος της αντοχής έχει σχέση με το παθογόνο αλλά και με το είδος και την ποσότητα των αντιβιοτικών που έχουν χρησιμοποιηθεί από το άτομο και χρησιμοποιούνται στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή που ευρίσκεται το άτομο. Η μελέτη του profile ευαισθησίας του παθογόνου σε αντιβιοτικά είναι σημαντική κατά την εφαρμογή της αγωγής πλήρους και αποτελεσματικής εκρίζωσης.