Το φυλλικό οξύ είναι μία κρυσταλλική υδατοδιαλυτή ουσία, η οποία συμμετέχει σε μια ποικιλία βιοχημικών αντιδράσεων του οργανισμού. Είναι απαραίτητη για την παραγωγή του DNA και του RNA και αποτελεί συνένζυμο για τη σύνθεση μεθειονίνης. Οι ενώσεις του φυλλικού οξέος δρουν ως συνένζυμο στη μεταφορά ουσιών με μία ανθρακική ομάδα.
Το φυλλικό οξύ προσλαμβάνεται με τις τροφές, απορροφάται από το λεπτό έντερο και αποθηκεύεται κύρια στο ήπαρ. Υψηλές και αφομοιώσιμες συγκεντρώσεις φυλλικού έχουν τα πράσινα λαχανικά, τα καρύδια, το συκώτι, η μαγιά.
Ενώ η ανεπάρκεια φυλλικού είναι αρκετά συχνή στην κλινική πράξη, το υψηλό φυλλικό, αποτελεί σπανιότερο εργαστηριακό εύρημα, χωρίς ειδικά συμπτώματα που συνήθως ανακαλύπτεται σε εργαστηριακές μετρήσεις.
Ο κατάλογος των νοσημάτων που προκαλούν υψηλά επίπεδα φυλλικού είναι μακρύς.
Τα πιο συνήθη αίτια είναι:
Το σύνδρομο τυφλής έλικας
Η υπερβολική κατανάλωση χορταρικών
Ορισμένες περιπτώσεις αβιταμινώσεων, οι οποίες δεν προκαλούνται από ανεπάρκεια φυλλικού
Η μετάγγιση αίματος
Η σωστή παθολογική εξέταση έχει κομβική σημασία στη σωστή διαφορική διάγνωση και θεραπεία.