Σε ποια ηλικία είσαι πολύ μεγάλος για να σπάσεις το φράγμα της επιτυχίας στον τομέα σου; Το ερώτημα συναρπάζει τόσους πολλούς ανθρώπους, γιατί σχεδόν κανένας δεν θεωρεί τον εαυτό του απόλυτα επιτυχημένο, ό, τι και να έχει επιτύχει. Κάποιος που κατάφερε να γράψει ένα μυθιστόρημα λαχταρά να το δει να εκδίδεται, κάποιος που το έχει δει να εκδίδεται περιμένει την εμπορική επιτυχία, ενώ ο καταξιωμένος συγγραφέας θέλει διακαώς το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Μια τεράστια νέα μελέτη, που εξέτασε τη σταδιοδρομία περίπου 3.000 φυσικών από το 1893 έως σήμερα, φτάνει σε ένα απρόσμενο συμπέρασμα. Τα νιάτα δεν κερδίζουν, όμως ούτε η εμπειρία χρόνων οδηγεί μαθηματικά στον θρίαμβο. Αντίθετα, η ηλικία δεν φαίνεται να είναι σημαντικός παράγοντας: Το έργο με την υψηλότερη επιρροή ενός φυσικού «θα μπορούσε να είναι η πρώτη του δημοσίευση, να έρθει στη μέση της καριέρας του ή να είναι η τελευταία του δημοσίευση». Αυτό που φάνηκε να παίζει μεγαλύτερο ρόλο, ήταν η παραγωγικότητα. Αν θέλετε να δημοσιεύσετε μια ρηξικέλευθη εργασία στο χώρο της Φυσικής, το σημαντικό δεν είναι να είστε νέος και ενεργητικός, ούτε ηλικιώμένος και σοφός. Είναι να δημοσιεύσετε πολλές εργασίες.
Για να είμαστε δίκαιοι πάντως, άλλες μελέτες δείχνουν ότι η ηλικία παίζει μερικές φορές ρόλο: η επιστήμη των μαθηματικών ευνοεί τους νέους, όπως και οι στόχοι που απαιτούν φυσική κατάσταση, όπως το μπαλέτο ή ο κλασικός αθλητισμός. Η προσωπικότητα επηρεάζει επίσης την ηλικία κατά την οποία έρχεται η επιτυχία. Ο οικονομολόγος David Galenson χωρίζει τις δημιουργικές ιδιοφυΐες σε «εννοιολογικούς», όπως ο Πικάσο – που εμφανίστηκε στο προσκήνιο με μια ριζοσπαστική νέα οπτική γωνία – και «πειραματικούς», όπως ο Σεζάν, των οποίων το ταλέντο αναδύεται μέσω της δοκιμής και λάθους. Όμως ακόμη και το έργο του Galenson δείχνει ότι δεν υπάρχει θέμα ηλικίας: αφού ζήτησε από διανοούμενους να του κάνουν μια λίστα με τα 11 πιο σημαντικά αμερικάνικα ποιήματα κατά τη γνώμη τους, εξέτασε τις ηλικίες των ποιητών όταν τα είχαν γράψει – ήταν από 23 έως 59 ετών.
Ορισμένες φορές υπερβάλλουμε ως προς τη σημασία μιας μεταβλητής (σε αυτή την περίπτωση, της ηλικίας) απλώς και μόνο με το να εστιάζουμε πολύ επάνω της. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει σε μια δημοφιλή θεώρηση των ανθρωπίνων σχέσεων: εξετάζουμε αν τα ζευγάρια θα πρέπει να έχουν παρόμοιες προσωπικότητες ή αν τελικά τα αντίθετα όντως έλκονται – ενώ στην πραγματικότητα, οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν παίζει σημαντικό ρόλο στο να προβλέψει αν η σχέση θα επιτύχει τελικά.
Με λίγα λόγια; Ποτέ δεν είναι αργά.
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/