Υλικά
Χταπόδι 1 κιλό φρέσκο ή κατεψυγμένο
Πατάτες 6 τεμ μεγάλες
Κρεμμύδια ξερά 2 τεμ κομμένα ροδέλες
Σκόρδο 3 σκελίδες κομμένες ροδέλες
Καρότο 1 τεμ
Πάπρικα γλυκιά 1/2 κουταλάκι γλυκού
Πάπρικα καυτερή 1/2 κουταλάκι γλυκού
Λεμονοπίπερο 1/2 κουταλάκι γλυκού
Δάφνη 1 φύλλο
Μοσχοκάρυδο 2 κόκκους
Ούζο και brandy 1/2 κούπα του τσαγιού μαζί
Αλάτι -πιπέρι
Ελαιόλαδο 1 φλιτζάνι του τσαγιού
Νερό 1/2 – 1 κούπα περίπου
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε το χταπόδι.Βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα χωρίς νερό να πάρει μια βράση.Αδειάζουμε από τα πρώτα υγρά την κατσαρόλα και το βάζουμε να στραγγίξει.Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα κόβουμε σε ροδέλες . Βάζουμε το μισό ελαιόλαδο σε κατσαρόλα να κάψει,προσθέτουμε τα κρεμμύδια ,τα σκόρδα,τα σοτάρουμε,προσθέτουμε το αλάτι -πιπέρι, την πάπρικα (γλυκιά και καυτερή), τα μυρωδικά και το χταπόδι. Σοτάρουμε και σβήνουμε με το ούζο και brandy. Χαμηλώνουμε την φωτιά, αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά και προσθέτουμε 1/2 κούπα νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει για περίπου 30-35 λεπτά.Κλείνουμε την φωτιά.Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε, κάνουμε τρύπες βαθιές πάνω στις πατάτες (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ειδικό εργαλείο για καθάρισμα καρότων) και κρατάμε την ψίχα που αφαιρούμε. Κόβουμε 1-2 πατάτες σε ροδέλες. Βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι να κάψει και τηγανίζουμε τις πατάτες που κόψαμε ροδέλες, την ψίχα που κρατήσαμε και τα καρότα κομμένα σε μικρότερα κομμάτια ίσα να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Τα βάζουμε στην συνέχεια σε ένα ταψί, χωρίζουμε το χταπόδι σε διάφορα μέρη (ανάλογα τα άτομα), βάζουμε τις πατάτες με τις τρύπες μέσα στο ταψί, τοποθετούμε και το χταπόδι στο ταψί βάζοντας τα μέρη με τα πλοκάμια μέσα στις τρύπες, αλατίζουμε, προσθέτουμε το υπόλοιπο μείγμα της κατσαρόλας που προετοιμάσαμε το χταπόδι μέσα στο ταψί, ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο νερό και λίγο ελαιόλαδο (αν χρειάζεται).Σκεπάζουμε με χαρτί κουζίνας το ταψί και πάνω από το χαρτί με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30 -35 λεπτά. Προς το τέλος ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για 10 λεπτά.Το χταπόδι στην φωλιά του είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Πηγή : http://www.chefoulis.gr/