Ουρεόπλασμα

images_19122016_Φλεγμονές-Γεννητικών-Οργάνων-2.jpg

Tο ουρεόπλασμα αποτελεί παθογόνο μικροοργανισμό, που αποικίζει τα γεννητικά όργανα. Παρά το γεγονός ότι το ουρεόπλασμα είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο παθογόνο, ο αποικισμός των γεννητικών οργάνων γίνεται συχνά από κακώς αποστειρωμένα κρεβάτια ή στα πλαίσια γυναικολογικής εξέτασης στην οποία δεν έχουν τηρηθεί σχολαστικά κανόνες υγιεινής.

Τα βρέφη επιμολύνονται κατά τον τοκετό με την διάβασή τους από μολυσμένη γεννητική οδό.

Το ουρεόπλασμα πολλές φορές δεν προκαλεί βλάβες, συμβιώνοντας ομαλά με τον οργανισμό.  Σε ευαίσθητα άτομα ωστόσο μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία βλαβών όπως:

·        Στειρότητα υπογονιμότητα
·        Φλεγμονές γεννητικών οργάνων, όπως κολπίτιδα, ουρηθρίτιδα, τραχηλίτιδα, σαλπιγγίτιδα, που μπορεί να είναι ασυμπτωματικές ή να προκαλούν αυξημένες εκκρίσεις γεννητικών οργάνων, τσούξιμο, κνησμό
·        Προσβολή αρθρώσεων που μπορεί να είναι αντιδραστική ή να οφείλεται σε άμεση προσβολή της άρθρωσης από το ουρεόπλασμα.
·        Προσβολή καρδιακής βαλβίδας
·        Γενικευμένη ανοσολογική αντίδραση με  επιπεφυκίτιδα, αρθρίτιδα, ουρηθρίτιδα-τραχηλίτιδα, εκτεταμένες βλεννογονοδερματικές βλάβες (σύνδρομο Reiter).

Οι επικίνδυνες επιπλοκές σε άτομα που πάσχουν από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα του ανοσοποιητικού (π.χ. λευχαιμία), είναι συχνότερες και σοβαρότερες. Τα βρέφη που μολύνονται κατά την γέννηση μπορεί να εκδηλώσουν σοβαρή πνευμονοπάθεια.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΣ
·        Κατά τη σεξουαλική επαφή να χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό και να πλένεστε με άφθονο τρεχούμενο νερό μετά τη σεξουαλική πράξη.

·        Μην διανυκτερεύετε σε αμφιβόλου ποιότητας καταλύματα και μην επισκέπτεστε αμφιβόλου καθαριότητας ιατρεία.
·        Μην κάνετε κατάχρηση χημικών καθαριστικών στον κόλπο. Η κατάχρηση καθαριστικών μπορεί να αλλοιώσει τις αμυντικές ικανότητες της τοπικής χλωρίδας.

·        Εάν είστε σεξουαλικώς δραστήριο άτομο, μην αμελείτε τις ειδικές εξετάσεις για ουρεόπλασμα και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που πρέπει να γίνονται σε συστηματική βάση.
·         Φροντίστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και την φυσική κατάσταση του οργανισμού σας εφοδιάζοντάς τον με ισορροπημένη διατροφή, επαρκή ενυδάτωση. Αποφύγετε την υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, την έκθεση σε τοξίνες (π.χ. αλκοόλ, καπνός). Μην αμελείτε τη σωστή ετήσια προληπτική παθολογική εξέταση, που εντοπίζει και θεραπεύει έγκαιρα νοσήματα που αλλοιώνουν την άμυνα του οργανισμού (π.χ. διαβήτης). Οι χρονίως πάσχοντες πρέπει να ακολουθούν τις ενδεικνυόμενες για την πάθησή τους ιατρικές οδηγίες.
Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/