Χορήγηση
Ακολουθώντας μια διαδικασία IVF μπορείτε να παίρνετε καθημερινά προγεστερόνη από το στόμα ή διακολπικά έως ότου κάνετε το τεστ εγκυμοσύνης. Η προγεστερόνη είναι μια ορμόνη που παράγεται φυσιολογικά στο σώμα για να διασφαλίσει την δημιουργία μιας παχιάς επένδυσης της μήτρας (ενδομήτριο), που διευκολύνει την εμφύτευση του εμβρύου.
Γιατί η προγεστερόνη μπορεί να συστηθεί σε σας
Η θεραπεία προγεστερόνης συνιστάται πολλές φορές στις γυναίκες που εμφανίζουν δευτεροπαθή στειρότητα (ή τις καθ’ έξιν αποβολές). Το πρόβλημα αυτό αποκαλείται συχνά ανεπάρκεια ωχρινικής φάσης. Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν ότι η χορήγηση προγεστερόνης σε γυναίκες με επαπειλούμενη αποβολή μειώνει τις πιθανότητες να χάσουν το παιδί που κυοφορούν.
Η ανεπάρκεια ωχρινικής φάσης είναι αποτέλεσμα της ανεπαρκούς παραγωγής της προγεστερόνης από τις ωοθήκες κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του καταμήνιου κύκλου. Οι ωοθήκες συνεχίζουν να παράγουν προγεστερόνη κατά τη διάρκεια των πρώτων 8-10 εβδομάδων της εγκυμοσύνης (από την τελευταία περίοδο).
Εάν δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα προγεστερόνης κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων της εγκυμοσύνης, το ενδομήτριο στερείται βασικών χαρακτηριστικών που επιτρέπουν την εμφύτευση του εμβρύου και αυτό μπορεί να μην επιζήσει. Μετά από αυτό το διάστημα των 8-10 εβδομάδων, ο πλακούντας γίνεται πλέον σημαντική πηγή παραγωγής προγεστερόνης και οι ωοθηκικές ορμόνες δεν παίζουν σημαντικό ρόλο.
Οι γυναίκες μπορούν να αναπτύξουν την ανεπάρκεια ωχρινικής φάσης μετά την λήψη των φαρμάκων για την Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF). Αυτό συμβαίνει γιατί ουσιαστικά ο κύκλος της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι κατ’ εξοχήν τεχνητός. Έτσι η προγεστερόνη δεν επαρκεί και χορηγείται συνεχώς ξεκινώντας 2 μέρες πριν από την ωοληψία για να αποτρέψει για να προσδώσει στο ενδομήτριο τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα ευνοήσουν την εμφύτευση των εμβρύων σε αυτό.
Η ανάγκη για χορήγηση συμπληρωματικών ποσοτήτων προγεστερόνης στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνη σε γυναίκες με την ανεπάρκεια ωχρινικής φάσης δεν έχει διευκρινιστεί σαφώς.
Το γεγονός ότι εάν οι ωοθήκες δεν μπορούν να παράγουν ικανοποιητικές ποσότητες προγεστερόνης κατά τη διάρκεια του τελευταίου μισού του εμμηνορροϊκού κύκλου, δεν θα παράγουν και τα απαραίτητα ποσά προγεστερόνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επίσης αποτελεί απλώς υπόθεση.
Στις γυναίκες με την ανεπάρκεια ωχρινικής φάσης είναι σύνηθες να παρατείνεται η θεραπεία προγεστερόνης έως τις αρχικές εβδομάδες της εγκυμοσύνης θεωρώντας ότι έτσι βοηθάμε την ωοθηκική παραγωγή της προγεστερόνης.
Περισσότερο από ένα εκατομμύριο παιδιά παγκοσμίως έχουν υποβληθεί σε τέτοια θεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της μητέρας τους. Δεν έχει υπάρξει ποτέ οποιοδήποτε αναφορά γεννητικών ανωμαλιών σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί στην συγκεκριμένη θεραπεία και καμία αναφερόμενη αύξηση στο ποσοστό γεννητικών ανωμαλιών μετά τη θεραπεία προγεστερόνης στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Πώς χορηγείται η προγεστερόνη
Η προγεστερόνη χορηγείται είτε διακολπικά είτε από το στόμα. Στην Ελλάδα παρασκευάζεται σε δύο μορφές: σε κάψουλες και σε γέλη (ζελέ / γαλάκτωμα). Και στις δύο μορφές είναι εξίσου αποτελεσματική. Το ζελέ χρησιμοποιείται αποκλειστικά διακολπικά ενώ οι κάψουλες μπορούν να ληφθούν και από το στόμα. Το κόστος της θεραπείας είναι μικρό ιδιαίτερα αν συγκριθεί με το κόστος των φαρμάκων της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Και οι δύο μορφές του σκευάσματος είναι ιδιαίτερα εύκολες στη χρήση και αυτή δεν συνοδεύεται από παρενέργειες.
Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος
Ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, την Υπερηχογραφία και τη Λαπαροσκοπική Χειρουργική