Αν νομίζετε ότι η δίαιτα αποτελεί μια μακρόχρονη και επίπονη διαδικασία, που σας χαλάει τη διάθεση, η νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine, έρχεται για να σας διαψεύσει.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι που μειώνουν το ποσό των θερμίδων που λαμβάνουν μέσα στη μέρα έχουν καλύτερη ποιότητα ύπνου, «ανεβασμένη» διάθεσή και καλύτερη σεξουαλική ζωή.
Οι συμμετέχοντες που πήραν μέρος στην έρευνα ήταν ενήλικες με φυσιολογικό βάρος ή υπέρβαροι (αλλά όχι παχύσαρκοι) και δέχτηκαν οδηγίες ώστε να μειώσουν το ποσό των θερμίδων που λάμβαναν καθημερινά κατά 25 %. Η αλλαγή αυτή οδήγησε στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και στην απώλεια βάρους των συμμετεχόντων.
Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι ακόμα και μια μικρή μείωση των ημερήσιων θερμίδων μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μας σε πολλά επίπεδα.
«Βρήκαμε ότι οι άνθρωποι με φυσιολογικό και λίγο παραπάνω από το φυσιολογικό βάρος που επιθυμούν να χάσουν βάρος, δεν θα πρέπει να ανησυχούν για τις αλλαγές στην ποιότητα της ζωής τους καθώς μια αλλαγή στις διατροφικές τους συνήθειες φαίνεται πως βελτιώσει την ποιότητα της ζωής τους», δήλωσε ο Corby Martin, ερευνητής του Ingestive Behavior Laboratory στο Pennington Biomedical Research Center της Louisiana.
Στη μελέτη αυτή, οι ερευνητές θέλησαν να μάθουν αν πραγματικά η διαδικασία της δίαιτας μας προκαλεί εκνευρισμό, μας κάνει γκρινιάρηδες και γενικά μας χαλάει τη διάθεση, δηλαδή μας κάνει “H-ANGRY”!
Πίστευαν αυτό που περιγράφουν και οι περισσότεροι άνθρωποι που βρίσκονται σε δίαιτα, ότι δηλαδή «ο περιορισμός των θερμίδων επηρεάζει αρνητικά τη διάθεση, την αντοχή, τη λίμπιντο και αυξάνει την ευερεθιστικότητα, ιδιαίτερα στα άτομα με φυσιολογικό βάρος», όπως δήλωσε και ο Dr. Martin στo περιοδικό Live Science.
Οι ερευνητές εξέτασαν 220 ανθρώπους, οι οποίοι είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος που κυμαινόταν μεταξύ 22 Kg/m2 (φυσιολογικοί) έως 28 Kg/m2 (υπέρβαροι). Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δυο ομάδες. Η μια περιλάμβανε 145 άτομα, τα οποία ακολουθούσαν δίαιτα περιορισμένων θερμίδων και η άλλη χρησιμοποιήθηκε ως ομάδα ελέγχου αποτελούμενοι από 75 άτομα.
Οι συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας ακολούθησαν τις συμβουλές ενός επαγγελματία υγείας και περιόρισαν τις θερμίδες που λάμβαναν καθημερινά κατά 25 %. Τις πρώτες μάλιστα εβδομάδες της μελέτης τα άτομα αυτά δέχτηκαν οδηγίες ώστε να μάθουν να υπολογίζουν τις θερμίδες που καταναλώνουν, τη μερίδα του πάτου τους, και να επιλέγουν υγιεινές τροφές, οι οποίες θα τους χορταίνουν και θα είναι ταυτόχρονα υγιεινές. Η ομάδα ελέγχου από την άλλη πλευρά δεν έλαβε καμία διατροφική συμβουλή.
Καθ ‘όλη τη διάρκεια της μελέτης των δύο ετών, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διάθεσή τους, την ποιότητα ζωής, τη σεξουαλική τους λειτουργία και την ποιότητα του ύπνου τους.
Η ομάδα των περιορισμένων θερμίδων ανέφερε βελτίωση της διάθεσης, αύξηση της λίμπιντο, μείωση της έντασης και βελτίωση του ύπνου και της γενικής κατάστασης της υγείας ενώ οι συμμετέχοντές της κατάφερνα να χάσουν περίπου 17 λίβρες ( 7.6 κιλά) μέσα στα δυο χρόνια της μελέτης σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, η οποία δεν παρουσίασε καμία μεταβολή καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης. Η μόνη μεταβολή που σημείωσε η συγκεκριμένη ομάδα αφορούσε την ποιότητα του ύπνου η οποία μειώθηκε.
Παρόλο που από άλλες μελέτες, οι άνθρωποι που περιορίζουν τις ημερήσιες θερμίδες τους στην αρχή μιας δίαιτας παραπονιούνται ότι πεινούν, στη συγκεκριμένη μελέτη φαίνεται πως οι συμμετέχοντες συνήθισαν την ποιοτική διατροφή και σταμάτησαν να νιώθουν το αίσθημα της πείνας σχετικά γρήγορα.
Ωστόσο, ο επικεφαλής της μελέτης δήλωσε ότι η δίαιτα περιορισμένων θερμίδων δεν είναι για όλους. Θα πρέπει τα άτομα που αποφασίζουν να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθεις να απευθυνθούν σε έναν ειδικό ώστε να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα διατροφής προσαρμοσμένο στις ατομικές τους ανάγκες λαμβάνοντας υπόψη, τις καθημερινές τους συνήθειες και τη γενική κατάσταση της υγείας τους, ώστε να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Ο Dr. Tannaz Moin, ενδοκρινολόγος στο David Geffen της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες τόνισε ότι μπορεί η συγκεκριμένη μελέτη να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αυξανόμενη επιδημία της παχυσαρκίας, παρόλο που συμπεριλάμβανε μόνο υγιείς ενήλικες φυσιολογικού βάρους και απέκλειε πιο εξειδικευμένες ομάδες ατόμων, που χρήζουν ειδικής μεταχείρισης όπως είναι οι παχύσαρκοι. “
Με άλλα λόγια, μια διατροφή περιορισμένων θερμίδων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας. Αυτή η προσέγγιση είναι παρόμοια με τις στρατηγικές που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη πολλών άλλων χρόνιων ασθενειών, όπως η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, η πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και ο έλεγχος του βάρους.