Το ακτινίδιο είναι το…”φάρμακο” για τη δυσπεψία;

images_0aaaaaaa1aabbakti.jpg

Το ακτινίδιο αποτελεί ένα από τα πιο εξωτικά και τροπικά φρούτα, ενώ παράλληλα είναι ένα από τα μοναδικά ίσως φρούτα που προσφέρουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών. Είναι το πλουσιότερο φρούτο σε βιταμίνη C, παρόλο που ο περισσότερος κόσμος θεωρεί λανθασμένα το πορτοκάλι. Η κατανάλωση ενός και μόνο ακτινιδίου, μπορεί να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες μας στην βιταμίνη αυτή. Η βιταμίνη C αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο βοηθά στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, καθώς επίσης και στην παραγωγή κολλαγόνου, για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος.

Επιπρόσθετα, το ακτινίδιο αποτελεί εξαίρετη πηγή των λιποδιαλυτών βιταμινών Α και Ε, οι οποίες με την σειρά τους επιβραδύνουν την διαδικασία της γήρανσης και προστατεύουν τα κύτταρα από φθορές. Άλλες πολύ σημαντικές βιταμίνες που βρίσκουμε στο ακτινίδιο, είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες βοηθούν σε μεγάλο βαθμό στην υγιή λειτουργία του εγκεφάλου αλλά και το φυλλικό οξύ.

Μια ακόμη σημαντική ιδιότητα του ακτινιδίου είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες και νερό μέσω των οποίων συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου και την άμεση ενυδάτωση του οργανισμού.

Σύμφωνα με νέα μελέτη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Advances in Food and Nutrition Research από ερευνητές του Πανεπιστημίου Massey, της Νέας Ζηλανδίας το ακτινίδιο αποτελεί και ”φάρμακο” για τη δυσπεψία. Όπως φαίνεται, η κατανάλωση ενός ακτινιδίου μετά από ένα πλούσιο γεύμα μπορεί να βελτιώσει την πέψη και να ανακουφίσει από το φούσκωμα και τη δυσπεψία. Κι αυτό γιατί το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε ένα ένζυμο που ονομάζεται ακτινιδίνη το οποίο υπάρχει μόνο στο συγκεκριμένο φρούτο.

Η ακτινιδίνη φαίνεται πως βοηθάει να διασπαστούν ταχύτερα οι πρωτεΐνες σε τροφές όπως είναι το άσπρο και κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια και η σόγια. Η ακτινιδίνη είναι ταχύτερη και από τα πεπτικά ένζυμα. Έτσι οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το ακτινίδιο μπορεί να βοηθήσει όλους εκείνους τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα δυσπεψίας με τη διατροφή που κάνουν.
Τι λένε οι ερευνητές:

“Από τα ευρήματά μας, φάνηκε ότι η κατανάλωση ακτινιδίων συμβάλλει στην αύξηση του ρυθμού απορρόφησης της πρωτεΐνης από το λεπτό έντερο, επιδρώντας θετικά στη γενικότερη ενεργειακή της εκμετάλλευση από τον ανθρώπινο οργανισμό”, αναφέρει η κύρια συγγραφέας της μελέτης δρ Λαβντίπ Καούρ. “Η ταχύτερη και πιο ολοκληρωμένη πέψη πρωτεϊνούχων τροφών πραγματοποιείται με τη βοήθεια της ακτινιδίνης, ενός ενζύμου που εντοπίζεται μόνο στο ακτινίδιο», προσθέτει. «Κάτι τέτοιο υποδεικνύει ότι η κατανάλωση ακτινιδίου μετά από ένα βαρύ πρωτεϊνούχο γεύμα, θα μπορούσε να προσφέρει αποτελεσματική λύση ιδιαίτερα στην περίπτωση ατόμων με προβλήματα πέψης, όπως είναι τα φουσκώματα και η δυσπεψία».

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ακτινιδίνη είναι ικανή να διασπά πρωτεϊνούχες τροφές όπως π.χ. το γιαούρτι, το τυρί, ο τόννος και τα αβγά, ακόμη και από μόνη της, χωρίς τα υπόλοιπα πεπτικά ένζυμα. Να σημειωθεί ότι το γεγονός ότι το ακτινίδιο, όταν προστίθεται στο γάλα προσδίδει μια πικρή γεύση οφείλεται στη δράση του ενζύμου το οποίο διασπά την πρωτεΐνη του γάλακτος (καζεϊνη) σε μικρότερα κομμάτια (πεπτίδια και αμινοξέα). Αυτά τα μικρότερα κομμάτια ευθύνονται για την πικρή γεύση.

 Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Χρονόπουλος Α.Απότολος
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος