Η άσκηση διατηρεί νέο τον εγκέφαλο

images_0aaaaaaa1aabbbrain.jpg

Υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν ότι, οτιδήποτε κάνει καλό στην καρδιά κάνει καλό και στο μυαλό.  Αυτή η αρχή εδραιώνεται ακόμα περισσότερο με μια επιστημονική έρευνα η οποία δείχνει ότι οι άνθρωποι που τρέχουν, κολυμπούν περπατούν έχουν εγκέφαλο, ο οποίος μοιάζει 10 χρόνια νεότερος σε σχέση με αυτών που δεν έχουν καμία συστηματική δραστηριότητα.

Μια ειδική έκδοση του περιοδικού NeuroImage αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι που ασκούνται έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερη μνήμη σε σχέση με αυτούς που δεν ασκούνται.

Οι περισσότερες έρευνες που αφορούν την λειτουργία του εγκεφάλου και τους παράγοντες που επιδρούν στη λειτουργία του έχουν γίνει σε τρωκτικά. Στην τελευταία προσπάθεια των επιστημών να διερευνήσουν την επίδραση της άσκησης στον εγκέφαλο που έγινε σε τρωκτικά, τα οποία έτρεχαν στον τροχό τους, παρατηρήθηκε ότι το τρέξιμο αυξάνει τους νευρώνες στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου.

Παλαιότερες έρευνες που αφορούσαν τον άνθρωπο έχουν δείξει ότι ακόμα και το γρήγορο περπάτημα μπορεί να επηρεάσει θετικά την εγκεφαλική μας λειτουργία και τη διάθεση κυρίως λόγω της έκκρισης συγκεκριμένων ορμονών που παράγονται κατά τη διάρκεια της άσκησης και μας «φτιάχνουν» τη διάθεση.

Στην αυτήν την έκδοση του περιοδικού  NeuroImage περιλαμβάνεται μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι των ΗΠΑ, στην οποία μικρό δείγμα του πληθυσμού – 30 άνδρες και γυναίκες στη δεκαετία του 1950 και του 1960, εξετάστηκε η λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων τους ενώ αυτοί έτρεχαν σε διάδρομο. Οι εξεταζόμενοι υποβλήθηκαν σε απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου.  Τα αποτελέσματα έδειξαν τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο – και άρα η παροχή οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών – ήταν υψηλότερη στους γυμνασμένους.
Άλλες έρευνες

Μια άλλη μελέτη, από Αμερικανούς επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας στο Μέριλαντ, συνέκρινε τους εγκεφάλους των ποντικιών που φυλάσσονταν σε κλουβιά με τροχούς με εκείνους που φυλάσσονταν σε κλουβιά χωρίς κανένα εξοπλισμό άσκησης. Η εξέταση του ιππόκαμπου (της δομής που εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη μνήμη και η οποία καταστρέφεται πρώτη όταν εκδηλώνεται η νόσος Αλτσχάιμερ) αποκάλυψε ότι οι ποντικοί με τους τροχούς είχαν έως και τρεις φορές περισσότερα εγκεφαλικά κύτταρα.

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι ακόμα και μια βόλτα τρεις ημέρες την εβδομάδα αύξησε το μέγεθος του ιππόκαμπου και άλλες βασικές περιοχές του εγκεφάλου έως και 2%. Αυτό μπορεί να μην φαίνεται πολύ, αλλά είναι ισοδύναμο με μείωση της ηλικίας του εγκεφάλου κατά δύο χρόνια.

Η καθηγήτρια Linda Clare, από το Πανεπιστήμιο του Exeter ειδικός στη γήρανση και την άνοια, αναφέρει ότι με το περπάτημα, το τρέξιμο και την ποδηλασία “μπορούμε όλοι να δώσουμε στον εγκέφαλο την ώθηση που χρειάζεται και να παραμείνουμε υγιείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”.

Ο καθηγητής James Goodwin, επικεφαλής επιστήμονας στο Age UK, που αποτελεί μέρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου για την υγεία του εγκεφάλου, προσθέτει: “Η επιδείνωση του εγκεφάλου θεωρείται αναπόφευκτη με την πάροδο της ηλικίας, ωστόσο ο τρόπος ζωής είναι στενά συνδεδεμένος με την υγεία του”.

Τέλος, ο Dr. Clare Walton, του βρετανικού οργανισμού Alzheimer’s Society, δήλωσε: “Γνωρίζουμε ότι αυτό που είναι καλό για την καρδιά είναι καλό και για το μυαλό. Οι σωματικά δραστήριοι στη ζωή άνθρωποι έχουν μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας. Από όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, η συστηματική άσκηση φαίνεται να είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης. Δεν χρειάζεται κάποιος να καταβάλλει υπέρμετρη προσπάθεια για να περνάει όλες τις ώρες του στο γυμναστήριο για να διατηρείται σε καλή φυσική κατάσταση. Ακόμα και 30 λεπτά γρήγορου περπατήματος, τένις ή χορού, καθημερινά μπορούν να αυξήσουν τον καρδιακό ρυθμό σας και αν φέρουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Χρονόπουλος Α.Απότολος
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος