5 Θρεπτικα Συστατικα που Μπορει να Λειπουν απο το Παιδι Σας

images_0aaaaaaa1aaeatki.jpg

Ακόμα και τα παιδιά που τρώνε όλο τους το φαγητό ενδεχομένως να μην παίρνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.

Συνήθως βέβαια δεν έχουν τόση σοβαρή έλλειψη θρεπτικών συστατικών ώστε τα πόδια τους να έχουν σχήμα τόξου λόγω ραχίτιδας, τα ούλα τους να ματώνουν λόγω έλλειψης βιταμίνης C ή να έχουν κακή όραση ή νυχτερινή τύφλωση λόγω έλλειψης βιταμίνης A, πράγματα που ήταν συνηθισμένα πριν από μισό περίπου αιώνα. Ωστόσο, ακόμα και εάν το παιδί δεν έχει μια αυτούσια ανεπάρκεια, η χαμηλή πρόσληψη μίας βιταμίνης ή ενός μετάλλου μπορεί να έχει συνέπειες για την υγεία.

Παρακάτω είναι 5 θρεπτικά συστατικά στα οποία ενδεχομένως το παιδί σας να έχει χαμηλή πρόσληψη καθώς και τρόπους να το διορθώσετε:

1. Σίδηρος: Περίπου το 15% των βρεφών και νηπίων ηλικίας 6 μηνών μέχρι και 5 ετών δενHealthy-Food-Form-Diet-Kids-Protein-Iron-Calcium-Vitamin-D-Fiber-knowledge-nutrition-needs-positive-attitude-appetite-dining-atmosphere λαμβάνουν αρκετό από αυτό το ιχνοστοιχείο. Αυτό το ποσοστό ανεβαίνει περίπου στο 20% για βρέφη ηλικίας 12 και 17 μηνών, σύμφωνα με μια έκθεση το 2010 της Επιτήρησης Παιδιατρικής Διατροφής στην Αμερική που δημοσιεύτηκε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Τα συμπτώματα έλλειψης σιδήρου ποικίλλουν από αργή νοητική και κοινωνική ανάπτυξη μέχρι και αδυναμία, εξάντληση και αυξημένη ευαισθησία στις μολύνσεις.

Η σιδηροπενική αναιμία παρουσιάζεται συνήθως όταν τα βρέφη μεταβαίνουν από το θηλασμό στο βρεφικό γάλα ή τα στέρεα τρόφιμα. Νήπια πάνω από την ηλικία του ενός έτους δεν θα πρέπει να πίνουν πάνω από 700 γραμμάρια γάλακτος ημερησίως και θα πρέπει να εστιάζουν στην κατανάλωση περισσότερων στέρεων τροφίμων. Επιπλέον, τα προεφηβικά κορίτσια στην ηλικία περίπου των 12 ετών απαιτούν περισσότερο σίδηρο για να αντισταθμίζουν τις μηνιαίες απώλειες αίματος.

Τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο είναι το κόκκινο κρέας (ιδιαίτερα το μοσχαρίσιο κρέας) και τα αβγά (ιδιαίτερα ο κρόκος) καθώς και τα όσπρια, τα αποξηραμένα φρούτα, όπως οι σταφίδες, και δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο. Τα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C ενισχύουν την απορρόφηση σιδήρου από τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης όπως τα όσπρια, τα δημητριακά και τα λαχανικά. Για να εκμεταλλευτείτε αυτό το πλεονέκτημα, σερβίρετε στα παιδιά ένα κομμένο πορτοκάλι μαζί με τα δημητριακά το πρωί ή μία ντοματοσαλάτα μαζί με τις φακές ή το σπανακόρυζο.

2. Βιταμίνη C: Έξι τοις εκατό των παιδιών δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη C. Σημάδια έλλειψης είναι ούλα που ματώνουν εύκολα, μύτη που ματώνει συχνά, δέρμα που εμφανίζει εύκολα μελανιές και τραύματα που παίρνουν πολύ καιρό να επουλώσουν.

Πολλά παιδιά δεν τρώνε φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C. Τα εσπεριδοειδή (όπως τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια και το γκρέιπ-φρουτ), οι ντομάτες και ο χυμός ντομάτας, και οι πατάτες είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C. Άλλες καλές πηγές είναι λαχανικά όπως οι πιπεριές, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών όπως επίσης και το ακτινίδιο, οι φράουλες και το πεπόνι.

Η υψηλή θερμοκρασία καταστρέφει τη βιταμίνη C, για αυτό σερβίρετε τα φρούτα και τα λαχανικά ωμά ή λαχανικά μαγειρεμένα στον ατμό. Τα παιδιά προτιμούν τα τραγανά λαχανικά έτσι κι αλλιώς.

food-service-kid3. Βιταμίνη Β6: Περισσότερο από το 10% των παιδιών ενός έτους και άνω δεν λαμβάνει αρκετή βιταμίνη Β6, ένα θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για τη μετατροπή του φαγητού σε ενέργεια, τη δημιουργία αιμοκυττάρων και τη λειτουργία των νεύρων. Σημάδια που δείχνουν ότι δεν υπάρχει επαρκής πρόσληψη είναι ο ερεθισμός και το σκασμένο δέρμα στις γωνίες των χειλιών.

Η βιταμίνη Β6 βρίσκεται σε αρκετά τρόφιμα, όπως το μοσχάρι, το κοτόπουλο και τα εμπλουτισμένα δημητριακά. Άλλες καλές πηγές είναι τα φιστίκια και οι ξηροί καρποί. Παιδιά που έχουν αλλεργία στους ξηρούς καρπούς και δεν μπορούν να τους καταναλώσουν βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για ανεπάρκεια.

Δύο κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο και 30 γραμμάρια (μία χούφτα) ξηρών καρπών παρέχουν και τα δύο περίπου το ένα τέταρτο της ποσότητας βιταμίνης Β6 που χρειάζονται τα παιδιά ηλικίας 4-8 ετών. Άλλες καλές πηγές της βιταμίνης Β6 είναι ο τόνος, οι πατάτες, ο ηλιόσπορος και το σπανάκι.

4. Βιταμίνη D: Η αργή ανάπτυξη των οστών και η μυϊκή αδυναvitamin-d-deficiency2μία είναι και τα δύο συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης D. Η ραχίτιδα, μία ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε οστικά κατάγματα και παραμορφωμένα πόδια, ολοένα και αυξάνεται στα παιδιά αναπτυγμένων χωρών όπου οι γονείς είναι υπερβολικά προσεκτικοί σχετικά με την εφαρμογή αντηλιακού. Η βιταμίνη D παράγεται στο δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Οι ειδικοί συστήνουν 10-15 λεπτά έκθεσης στον ήλιο καθημερινά.

Ένας άλλος τρόπος για να εξασφαλίσετε ότι το παιδί παίρνει αρκετή βιταμίνη D είναι μέσω του φαγητού. Είναι σημαντικό για τα παιδιά να καταναλώνουν τρεις μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα, όπως γάλα, γιαούρτι και τυρί για να έχουν καλή πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D. Τα παιδιά που παρουσιάζουν αλλεργία στο γάλα, δυσανεξία στη λακτόζη ή είναι χορτοφάγα θα πρέπει να ψάξουν για εναλλακτική του εμπλουτισμένου γάλακτος όπως είναι το γάλα σόγιας.

Ο τόνος και τα αβγά, όπως και ο εμπλουτισμένος με βιταμίνη D χυμός πορτοκάλι και δημητριακά πρωινού, είναι επίσης πηγές βιταμίνης D.

5. Φυτικές Ίνες: Η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύνηθες πρόβλημα που προκύπτει από τη μη κατανάλωση αρκετών φυτικών ινών. Επίσης έχει παρατηρηθεί η έναρξη σοβαρών γαστρεντερικών προβλημάτων σε όλο και μικρότερη ηλικία, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Ένα άλλο θέμα είναι ότι τα τρόφιμα που περιέχουν φυτικές ίνες όπως τα φρούτα και τα λαχανικά παρέχουν κι άλλα θρεπτικά συστατικά που συχνά υπάρχουν σε έλλειψη στα παιδιά, όπως το κάλιο και το μαγνήσιο.

Πέρα από τα φρούτα και τα λαχανικά, το ψωμί και τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι επ

ίσης καλές πηγές φυτικών ινών.

Πηγή : http://stavroulacooking.com/

Κρίκη Σταυρούλα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος