Υλικά για 6 άτοµα
500 γρ. γίγαντες ή άσπρα φασόλια
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
5 ώριμες ντομάτες
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
500 γραμμάρια τρυφερό, καθαρισμένο και πλυμένο σπανάκι
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κλωναράκι ψιλοκομμένο σέλινο
Αλάτι, πιπέρι και λίγη ζάχαρη
Εκτέλεση
1. Από την προηγούμενη μέρα μουσκεύετε σε νερό τους γίγαντες. Την επόμενη τους στραγγίζετε και τους βράζετε σε καθαρό νερό μέχρι να μαλακώσουν. Ζεματίζετε το σπανάκι 2-3 λεπτά σε καυτό νερό, το στραγγίζετε και το χοντροκόβετε.
2. Ζεσταίνετε τα 2/3 από το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο 4-5 λεπτά. Προσθέτε τις ντομάτες ξεφλουδισμένες, χωρίς σπόρους και χοντροκομμένες, το αλατοπίπερο και τη ζάχαρη. Βράζετε τη σάλτσα για 20 λεπτά. Κατόπιν ρίχνετε τους γίγαντες και τα μυρωδικά (μαϊντανό και σέλινο) και αφήνετε να πάρουνε 2 βράσεις.
3. Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το υπόλοιπο λάδο και σοτάρετε το σπανάκι 4-5 λεπτά. Μεταφέρετε σε πήλινο σκεύος τους γίγαντες και το σπανάκι. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε λίγο ζεστό νερό και ανακατεύετε απαλά. Ψήνετε το φαγητό περίπου 50 λεπτά στους 170 βαθμούς Κελσίου, μέχρι να χυλώσουνε ελαφρά οι γίγαντες.
Πηγή : http://stavroulacooking.com/