Στο σπίτι
Οι δυνατότητες που προσφέρει η βιομηχανία της ομορφιάς για μια μικρή ή μια μεγάλη αλλαγή στο χρώμα των μαλλιών σας είναι πλέον πολλές: βαφές με μόνιμο ή παροδικό αποτέλεσμα, για ρεφλέ ή για κάλυψη των λευκών, σε μορφή κρέμας, τζελ ή αφρού, με φυτικά ή hi-tech συστατικά… Ωστόσο, αν δεν είστε εξοικειωμένες με τη διαδικασία της βαφής, καλό είναι να μην επιχειρήσετε ριζικές αλλαγές και να μη δοκιμάσετε δύσκολες τεχνικές (π.χ. ανταύγειες).
Προσωρινή βαφή: Τα νεροχρώματα, που δεν περιέχουν αμμωνία ή οξειδωτική κρέμα, είναι η ιδανική λύση για τις πρωτάρες. Οι χρωστικές τους διαποτίζουν την εξωτερική μόνο στιβάδα του φλοιού της τρίχας και το χρώμα φεύγει ύστερα από 6-8 λουσίματα. Με την προσωρινή ή άμεση βαφή μπορείτε να ζωηρέψετε ή να τονίσετε με ρεφλέ το φυσικό χρώμα των μαλλιών, να τα σκουρύνετε έναν τόνο (όχι να τα ξανοίξετε) και να καμουφλάρετε τα πρώτα γκρίζα – όχι όμως τα λευκά.
Βαφή στον ίδιο τόνο: Επιλέξτε την αν θέλετε να καλύψετε τα πρώτα λευκά (σε ποσοστό έως 50%), χωρίς να αλλάξετε το φυσικό σας χρώμα. Η βαφή ton sur ton είναι οξειδωτική αλλά πιο ήπια από τη μόνιμη, γιατί δεν περιέχει αμμωνία. Δεν αλλάζει το φυσικό χρώμα των μαλλιών, αλλά του προσδίδει βάθος, λάμψη και ρεφλέ. Το αποτέλεσμά της διαρκεί 6-8 εβδομάδες.
Μόνιμη βαφή: Είναι το ιδανικό εργαλείο για τις μεγάλες αλλαγές που ονειρεύεστε, εφόσον ξανοίγει ή σκουραίνει τα μαλλιά και καλύπτει 100% τα λευκά. Ετσι οι περισσότερες βαφές που κυκλοφορούν στην αγορά -σε μορφή κρέμας ή τζελ, αλλά τελευταία και σε μορφή αφρού- είναι μόνιμες. Περιέχουν οξειδωτική κρέμα και αμμωνία. Η σύνθεσή τους ανοίγει τα λέπια της τρίχας και δίνει στις φυσικές χρωστικές της μελανίνης κάθε επιθυμητή απόχρωση. Το μόνο τους μειονέκτημα είναι ότι απαιτούν συντήρηση (κάλυψη της ρίζας) κάθε 4-6 εβδομάδες.
Μόνιμη βαφή χωρίς αμμωνία: Η εξέλιξη της τεχνολογίας ανέδειξε τα τελευταία χρόνια νέες μόνιμες βαφές, στις οποίες η αμμωνία (που ανοίγει τους πόρους της τρίχας για να εισχωρήσουν οι χρωστικές ουσίες) έχει αντικατασταθεί από άλλα συστατικά, περισσότερο φιλικά προς το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και οι φυσικές μόνιμες βαφές, οι οποίες διατίθενται κυρίως από τα φαρμακεία.
Χρήσιμες οδηγίες
• Μην αναμειγνύετε το περιεχόμενο της βαφής από δύο διαφορετικές μάρκες. Οι συνθέσεις τους μπορεί να μην είναι συμβατές.
• Μην αφήνετε το μπουκαλάκι κλειστό μετά την ανάμειξη – υπάρχει κίνδυνος έκρηξης. Πετάξτε το περιεχόμενο που τυχόν έχει περισσέψει και μην το κρατήσετε για επόμενη χρήση.
• Για να περιορίσετε την πιθανότητα μικροερεθισμών, μη λουστείτε τη μέρα της βαφής.
• Προτού εφαρμόσετε τη βαφή, καλύψτε την επιδερμίδα περιμετρικά των μαλλιών με βαζελίνη, ώστε το χρώμα να μην αφήσει σημάδια.
• Για να έχετε καλύτερο αποτέλεσμα, ανασηκώνετε τις ρίζες με μια χτένα την ώρα που περνάτε τη βαφή.
• Μετά τη διαδικασία της βαφής, ξεβγάλτε τα μαλλιά σας με άφθονο χλιαρό νερό και προς το τέλος με κρύο, για να αυξήσετε τη λάμψη της τρίχας.
• Γενικά μην τρίβετε τα μαλλιά με την πετσέτα – απλώς ταμπονάρετέ τα. Η τριβή ανοίγει τα λέπια της τρίχας και κάνει το χρώμα να ξεθωριάζει.
• Αν το χρωματικό αποτέλεσμα της μόνιμης βαφής δεν σας ικανοποιεί, μην προσπαθήσετε να το διορθώσετε εφαρμόζοντας από πάνω άλλη βαφή. Θα πρέπει να περιμένετε δύο εβδομάδες για να αφαιρέσετε το πρώτο χρώμα και στη συνέχεια να τα ξαναβάψετε. Η συμβουλή μας; Σε μια τέτοια περίπτωση, αφήστε κατά μέρος τους πειραματισμούς και εμπιστευτείτε έναν επαγγελματία κολορίστ…
Στο κομμωτήριο
Αν έχετε κατά νου μια ριζική αλλαγή, ένας έμπειρος κολορίστ μπορεί να κάνει εξακρίβωση του τύπου και των αναγκών των μαλλιών σας πριν από τη βαφή, να σας συμβουλέψει για την απόχρωση, να δημιουργήσει με την ανάμειξη διαφορετικών βαφών ένα ομοιόμορφο χρώμα από τη ρίζα ώς τις άκρες, να παίξει με τις ανταύγειες και βέβαια να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος…
Το λεξικό των κολορίστ
Ανταύγειες: Τεχνική με την οποία μπορούν να συνδυαστούν 2 ή περισσότεροι χρωματικοί τόνοι. Ο κολορίστ ξεχωρίζει λεπτές τούφες, τις απομονώνει από τα υπόλοιπα μαλλιά με αλουμινόχαρτο και ξανοίγει ή σκουραίνει το φυσικό τους χρώμα (δημιουργεί highlights ή lowlights). Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα προσφέρει έντονα κοντράστ.
Μπαλεγιάζ: Τεχνική γαλλικής προέλευσης, συγγενική με τις ανταύγειες, με την οποία ο κολορίστ μπορεί να ξανοίξει λεπτές τούφες 1-2 τόνους χωρίς να αλλοιώσει το φυσικό χρώμα των μαλλιών. Ειδικότερα, απλώνει το χρώμα πολύ απαλά κοντά στη ρίζα και εντονότερα όσο πλησιάζει προς τις άκρες. Ετσι, στο τέλος τα μαλλιά δείχνουν εντελώς φυσικά, σαν να έχουν ξανοίξει από τον ήλιο.
Ντεκαπάζ: Αποχρωματισμός της βαμμένης τρίχας με τη βοήθεια οξειδωτικού παράγοντα, ώστε στη συνέχεια να εφαρμοστεί ανοιχτόχρωμη βαφή. Η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τα μαλλιά (επειδή η τρίχα γίνεται πορώδης, ξηρή και εύθραυστη) και έτσι η μετά τη βαφή φροντίδα τους με μάσκες και έλαια επανόρθωσης είναι απαραίτητη. Πάντως η νέα γενιά προϊόντων αποχρωματισμού προστατεύει πιο ικανοποιητικά την τρίχα και παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια στην όλη διαδικασία.
Ντεκολορασιόν: Αντίστοιχη διαδικασία με το ντεκαπάζ, αλλά για τον αποχρωματισμό της φυσικής τρίχας.
Ρεφλέ: Οι συμπληρωματικές αποχρώσεις που παρεμβάλλονται ανάμεσα στους 10 βασικούς χρωματικούς τόνους των μαλλιών – οι οποίοι αρχίζουν από το ανοιχτό ξανθό και καταλήγουν στο μαύρο. Τα κυριότερα ρεφλέ είναι το σαντρέ (σταχτί), το χάλκινο, το ντορέ (χρυσαφί) και το ακαζού (βαθύ κόκκινο). Οταν συνδυάζονται με ένα από τα βασικά χρώματα, δίνουν μια νέα απόχρωση.
Βαφές με… ονοματεπώνυμο
Οταν πηγαίνετε στο κομμωτήριο, συνήθως αφήνετε την ευθύνη για τα υλικά της βαφής στα χέρια του κολορίστ. Δεν είναι πάντως κακό να ρωτάτε και να μαθαίνετε μερικά πράγματα για την τεχνική που εφαρμόζει, για το όνομα και τα χαρακτηριστικά της βαφής, για την εταιρεία με την οποία συνεργάζεται. Πιθανότατα οι ερωτήσεις σας να τον διευκολύνουν στις επιλογές του.
Βαφή ή ανταύγειες;
Σύμφωνα με τους επαγγελματίες κολορίστ, αν σας αρέσει το φυσικό χρώμα των μαλλιών σας και δεν έχετε λευκά, καλύτερα να επιλέξετε τις ανταύγειες και όχι τη βαφή. Το αποτέλεσμά τους είναι πιο φυσικό -ιδίως αν ο κομμωτής εφαρμόσει την τεχνική του μπαλεγιάζ- και διαρκεί έως και 3 μήνες, σε αντίθεση με τη βαφή, που χρειάζεται ανανέωση κάθε 4-6 εβδομάδες.
Πηγή : http://www.nutrimed.gr