Αλευρι Ολικης Αλεσης + Πρετσελ Ολικης Αλεσης με Τσια

images_0aaaaaaa5pretsel.jpg

Υλικά

    1 φακελάκι μαγιά
    1 + ¾ φλιτζάνι χλιαρό νερό
    1 κ.σ. μέλι
    4 φλιτζάνια αλεύρι ολικής άλεσης
    ½ φλιτζάνι σπόρους τσία
    1 κ.γ. αλάτι
    1 αβγό, ελαφρώς χτυπημένο
    Κανέλα, σουσάμι, καστανή ζάχαρη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

    Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και τοποθστήστε λαδόκολλα σε δύο ταψάκια φούρνου.
    Σε ένα μικρό μπολ αναμείξτε τη μαγιά με το νερό και το μέλι και ανακατέψτε με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί το μέλι. Αφήστε να σταθεί για 10 λεπτά. Στο τέλος το μείγμα θα πρέπει να έχει φουσκάλες.
    Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμείξτε το αλεύρι, τους σπόρους τσία και το αλάτι.
    Προσθέστε το μείγμα με τη μαγιά στο μείγμα με το αλεύρι και ανακατέψτε με ένα κουτάλι μέχρι να γίνει συμπαγές. Μεταφέρετε σε μία αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε μέχρι να γίνει μαλακή και ελαστική, προσθέτοντας όσο αλεύρι χρειαστεί.
    Φτιάξτε με τη ζύμη μπαλάκια στο μέγεθος μπάλας του γκολφ και στη συνέχεια ρολάρετε το κάθε μπαλάκι σε σχήμα σχοινιού. Φτιάξτε με τα σχοινιά το σχήμα του πρέτσελ ή ό,τι σχήμα θέλετε και με προσοχή μεταφέρετε στη λαδόκολλα. Συνεχίστε μέχρι να δώστε σχήμα σε όλη τη ζύμη.
    Βουρτσίστε την επιφάνεια των πρέτσελ με αβγό και πασπαλίστε με την αγαπημένη σας γεύση. Εμείς φτιάξαμε με σουσμαμι, με κανέλα και καστανή ζάχαρη και με χοντρό αλάτι και αποξηραμένο κρεμμύδι σε σκόνη.
    Ψήστε τα πρέτσελ μέχρι να φουσκώσουν για περίπου 12 λεπτά και μετά ψήστε στο γκριλ για 1-2 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Μην παρα-ψήσετε τα πρέτσελ καθώς θα στεγνώσουν. Βγάλτε από τον φούρνο ακόμα και εάν φαίνονται σαν να μην είναι 100% έτοιμα.

Πηγή : http://stavroulacooking.com/

Κρίκη Σταυρούλα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος