Πρωινό γεύμα: Ισορροπία με το… καλημέρα σας!

images_0aaaaaaabreak.jpg

Είναι πλέον γνωστό ότι το πρωινό αποτελεί τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο για να ξεκινήσει η μέρα μας. Το πρώτο αυτό γεύμα, μάλιστα, δεν προσφέρει μόνο γευστική ικανοποίηση. Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν συσχετίσει τη λήψη πρωινού γεύματος με τον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους, καθώς και με συνολικά καλύτερη ποιότητα διατροφής. Τι να προτιμήσετε για ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρωινό, που ανταποκρίνεται στις δικές σας απαιτήσεις;

Πώς δομείται ένα ισορροπημένο πρωινό…
Ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό θα πρέπει να αποτελείται από ποικιλία τροφίμων που ανήκουν σε τουλάχιστον τρείς από τις εξής ομάδες τροφίμων: των δημητριακών(ψωμί, φρυγανιές, δημητριακά, κατά προτίμηση ολικής άλεσης), των γαλακτοκομικών (ημιαποβουτυρωμένο γάλα ή γιαούρτι) , του κρέατος (τυρί, γαλοπούλα, ζαμπόν, αυγό), των φρούτων και των λαχανικών (ή των χυμών τους), καθώς και από την ομάδα των λιπαρών (ανάλατοι ξηροί καρποί, μαλακές μαργαρίνες).

Υδατάνθρακες: η «βάση» του πρωινού σας
Οι υδατάνθρακες αποτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό συστατικό του πρώτου γεύματος της ημέρας, καθώς είναι και αυτοί που παρέχουν άμεση ενέργεια στον οργανισμό, ενώ αποτελούν το βασικό «καύσιμο» συστημάτων του οργανισμού όπως είναι ο εγκέφαλος και οι μύες. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται και για τρόφιμα όπως τα δημητριακά (βρώμη, σιτάρι, καλαμπόκι κ.α) και συγκεκριμένα τα ολικής αλέσεως ή και τα ακατέργαστα δημητριακά όπως οι σταρένιες νιφάδες, οι νιφάδες βρώμης, το πίτυρο βρώμης και το μούσλι), δεν θα προσλάβετε μόνο ενέργεια αλλά και φυτικές ίνες. Με απλά λόγια, οι φυτικές ίνες είναι υδατάνθρακες οι οποίοι δεν πέπτονται από τον οργανισμό μας, περιέχονται κυρίως στα φρούτα και σε τρόφιμα ολικής άλεσης και συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Παράλληλα, ένα πρωινό γεύμα «ενισχυμένο» σε φυτικές ίνες βοηθά στον έλεγχο της συνολικής πρόσληψης θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς «κατευνάζει» την πείνα και περιορίζει την όρεξή σας κατά τα επόμενα γεύματα.

Ποικιλία, για όλους!
Αρκούν μερικές έξυπνες επιλογές για να φτιάξετε ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρωινό γεύμα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας και τους χρονικούς περιορισμούς. Για παράδειγμα:

• Επιλέξτε τρόφιμα ολικής αλέσεως όπως σταρένιες νιφάδες, ή νιφάδες καλαμποκιού εμπλουτισμένες με βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο. Οι βιταμίνες Β είναι απαραίτητες για την καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενώ σε συνδυασμό με το σίδηρο συντελούν πιο αποτελεσματικά στην «καταπολέμηση» της κούρασης και της εξάντλησης.

• Παρασκευάστε εύκολα, γρήγορα, θρεπτικά και πλήρη γεύματα. Συνδυάστε ημιαποβουτυρωμένο γάλα ή γιαούρτι με μικρά σουσαμοκούλουρα, ή προτιμήστε ρυζογκοφρέτες σε συνδυασμό με τυρί μειωμένων λιπαρών ή αυγό και ένα ποτήρι φυσικό χυμό. Τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν ένα ακόμη τρόφιμο που μπορεί να συμπληρώσει γευστικά και γρήγορα το πρωινό σας.

• Συνδυάστε γάλα ή γιαούρτι μειωμένων λιπαρών με ένα κομμάτι σπιτικό κέικ, ή μερικές φρυγανιές ολικής άλεσης με μαρμελάδα με φρουκτόζη και φρέσκα φρούτα.

• Εάν πάλι δε θέλετε ή δεν μπορείτε για οποιοδήποτε λόγο να καταναλώσετε γάλα ή χυμό στο πρωινό σας, μπορείτε να απολαύσετε τον αγαπημένο σας καφέ ή να φτιάξετε ένα ρόφημα βοτάνων πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως τσάι, χαμομήλι, λουίζα ή έτοιμο ρόφημα με μίγμα βοτάνων. Επιπλέον, μπορείτε να προσθέσετε μαύρη ή ακατέργαστη ζάχαρη που υπερτερεί έναντι της λευκής, καθώς περιέχει περισσότερο ψευδάργυρο, μαγνήσιο, χαλκό και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Οι παραπάνω επιλογές μπορούν να σας χορτάσουν αλλά και να σας… γλυκάνουν!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr