Πρωινό και πρωινή άσκηση: οι καλύτεροι σύμμαχοι της πνευματικής απόδοσης!

images_0aaaaaaaepro.jpg

Η καλή ημέρα από το… πρωινό φαίνεται, λένε και όχι άδικα! Πολλές είναι άλλωστε, οι μελέτες που έχουν αναδείξει την ευεργετική επίδραση του πρωινού στη σωματική αλλά και στην πνευματική μας απόδοση. Από την άλλη μεριά, η άσκηση θεωρείται κι αυτή σημαντικός ‘υποκινητής’ της καλής σωματικής και πνευματικής υγείας. Τι επίδραση έχουν όμως, αν συνδυαστούν αυτά τα δύο, πρωινό και πρωινή άσκηση???

Αυτό ακριβώς αποφάσισαν να μελετήσουν ερευνητές από το Performance and Nutrition Research Centre, την (αλληλ)επίδραση δηλαδή του πρωινού και της πρωινής άσκησης στην πνευματική απόδοση! Η πνευματική απόδοση, γνωστή και ως γνωστική απόδοση, αναφέρεται στην ικανότητά μας να λύνουμε προβλήματα, να παίρνουμε αποφάσεις, να απομνημονεύουμε πράγματα και να παραμένουμε σε εγρήγορση.

Πολλοί είναι οι διατροφικοί οδηγοί που προτείνουν ότι το πρωινό είναι σημαντικό για την υγεία και την ευεξία, καθώς προηγούμενες μελέτες έχουν καταγράψει την ευεργετική επίδραση του πρωινού στη διάθεση και τη μνήμη. Από την άλλη πλευρά, η άσκηση φαίνεται να βελτιώνει και αυτή ορισμένες πτυχές της πνευματικής απόδοσης, κυρίως λόγω της διέγερσης που προκαλείται μετά την άσκηση.

Στην εν λόγω μελέτη συμμετείχαν 12 υγιείς και σωματικά δραστήριοι άντρες ηλικίας 21-26 ετών. Ο κάθε συμμετέχων πήρε μέρος σε τέσσερεις ανεξάρτητες δοκιμές σε τυχαία σειρά που αποτελούνταν από:

1. δοκιμή χωρίς πρωινό, με ανάπαυση
2. δοκιμή χωρίς πρωινό, με άσκηση
3. δοκιμή με πρωινό και ανάπαυση
4. δοκιμή με πρωινό και άσκηση

Οι δοκιμές απείχαν η καθεμία μεταξύ τους περίπου 2 ημέρες και όλες διεξήχθησαν σε ίδιες συνθήκες εργαστηρίου.

Το σχέδιο μελέτης περιλάμβανε κατανάλωση πρωινού (βρώμη με γάλα) ή νηστεία ανάλογα με τη δοκιμή, δύο ώρες ανάπαυση, άσκηση (τρέξιμο σε διάδρομο), κατανάλωση κάποιου σνακ (σοκολατούχο γάλα), 90 λεπτά ανάπαυση και τέλος κατανάλωση του κυρίως γεύματος. Η πνευματική απόδοση και η διάθεση (χρόνος αντίδρασης, ταχύτητα και δυνατότητα επεξεργασίας πληροφοριών, επιλεκτική προσοχή, μνήμη, πνευματική κούραση και ένταση) καταγράφονταν συχνά κατά τη διάρκεια κάθε δοκιμής και τα δεδομένα αναλύθηκαν ως μετά το πρωινό ή μετά τη νηστεία, μετά την άσκηση ή μετά την ανάπαυση, και μετά την κατανάλωση σνακ.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα?

Η μελέτη έδειξε, λοιπόν, ότι η κατανάλωση πρωινού βοηθά να μειωθεί η πνευματική κόπωση μετά την άσκηση, ενώ η κατανάλωση πρωινού σε συνδυασμό με τη σωματική άσκηση μπορούν να επηρεάσουν θετικά ακόμα περισσότερο τη γνωστική απόδοση. Η άσκηση, μάλιστα, φαίνεται να παίζει επικουρικό ρόλο στον καθορισμό του ποια θα είναι η επίδραση της κατανάλωσης πρωινού στην πνευματική απόδοση. Συν τοις άλλοις, τα αποτελέσματα ανέδειξαν τη θετική επίδραση της κατανάλωσης σνακ στον οργανισμό, ειδικά όταν απουσιάζει το πρωινό γεύμα.

Βλέποντας όλα αυτά και λαμβάνοντας υπόψη τις αρνητικές συνέπειες της νηστείας στη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διάθεση, ιδιαίτερα μετά την άσκηση, η κατανάλωση ενός ισορροπημένου πρωινού σε συνδυασμό με την άσκηση θεωρείται ότι είναι η ιδανικότερη επιλογή για το ξεκίνημα της μέρας μας.

Φαίνεται, τελικά, ότι η παρέμβαση και στις 2 πλευρές του ενεργειακού μας ισοζυγίου (άσκηση + διατροφή) δεν επιδρά θετικά μόνο στο βάρος μας αλλά και στην πνευματική μας υγεία!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr