Πς να τρώτε υγιεινά στις διακοπές σας

images_0aaaaaabvac.jpg

Πριν υιοθετήσουμε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, δεν πολυσκεφτόμουν τι θα τρώγαμε στις διακοπες μας. Το φαγητό των διακοπών ήταν μια “κλασσική” ελληνική διατροφή αποτελούμενη από τυρόπιτες και πεϊνιρλί για πρωινό, κοκτέιλ και μπύρες για μεσημεριανό, παγωτό για απογευματινό και ταβέρνα για βραδινό με περισσότερο φαγητό απο ότι αντιστοιχουσε στα άτομα που ήμασταν στο τραπέζι (να πάρουμε και κεινο να δοκιμάσουμε και το αλλο…).

Η πρώτη φορά που πήγαμε διακοπες και αποφασίσαμε να μεινουμε πιστοί στην υγιεινή διατροφή ήταν δύσκολη. Η υγιεινή διατροφή στις διακοπες είναι δύσκολη. Είναι σοκαριστικό όταν διαπιστώνεις πόσες λίγες υγιεινές επιλογές υπάρχουν σε αρκετά εστιατόρια και πόση μικρη ποικιλία υπάρχει στα πρωινά μπουφέ ξενοδοχείων. Υπάρχουν όμως μερικές στρατηγικές που μας βοηθούν να διατηρήσουμε τον στόχο της υγιεινής διατροφής χωρίς να θυσιάσουμε την απόλαυση.

Ναι μπορεί να γίνει!

Και επειδή η περίοδος των διακοπών εφτασε (γιουπι!) ας φτιάξουμε ενα σχέδιο για να μην αποκλίνουμε από το στόχο!

ΥΓ. Να τονίσω ότι δεν πιστεύω στο αδυνάτισμα και τη δίαιτα κατά την περίοδο των διακοπών. Οι συστάσεις αυτές δεν είναι για το πως να γυρίσουμε απο τις διακοπες μας με λιγότερα κιλά. Ειναι συμβουλές για το πως θα μπορέσουμε να δώσουμε στον οργανισμό μας ποιοτικό φαγητό χωρίς κενές θερμίδες και με μεγάλη θρεπτική αξία. Με προσοχή στην ποσότητα που θα φάμε μπορούμε να πετύχουμε τη διατήρηση των κιλών μας και της υγείας μας.
Πως να Τρωτε Υγιεινά στις Διακοπες Σας: 5 Απλές Στρατηγικές για Όλη την Οικογένεια

 
1. Πάρτε Σνακ Μαζί Σας

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρείτε υγιεινά σνακ στο δρόμο, στα πλοία, στα αεροδρόμια, στα περίπτερα και στη θαλασσα. Έτσι τα τελευταία χρόνια παίρνω πράγματα μαζί μου για το ταξίδι και την παραλία. Σκεφτείτε σνακ που δεν χρειάζονται ψυγείο ή μαχαιροπίρουνα. Τα αγαπημένα μας σνακ για το δρόμο είναι: μπισκότα βρώμης, μπανάνες, μήλα, σταφύλια, σακουλάκια με μείγμα ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων, flapjacks, στικς απο καροτο με κρακερς ολικής άλεσης, σπιτικες βάφλες κομμένες σε μπουκίτσες, γκρανόλα και μάφιν. Εαν έχετε τη δυνατότητα να πάρετε και ψυγειάκι με παγοκύστες τότε μπορείτε να πάρετε μαζί σας γιαουρτάκια, επιπλέον φρούτα που είναι ευαίσθητα, τυράκι κομμένο σε μπαστουνάκια, φυστικοβούτυρο ή χούμους (για να βουτάτε τα κρακερς ή τα καρότα σας). Επιπλέον (ανάλογα τον χώρο που έχετε) μπορείτε να πάρετε μαζί σας το μπλέντερ σας για να φτιάχνετε smoothie με τα φρούτα και το γιαούρτι σας στο ξενοδοχείο και να το παίρνετε μαζί σας σε πλαστικά ποτηράκια μιας χρήσης. Αυτό ειναι ιδίως βολικό εάν έχετε παιδιά και μένετε σε ξενοδοχείο με κουζίνακι και ψυγείο.

 
2. Κάνετε τη Έρευνά σας από το Σπίτι

Βρειτε για τι φημίζεται η περιοχή που πάτε. Για παράδειγμα: ψάρια, αστακούς, κυνήγι, ξηρούς καρπούς, φρούτα, κάποιο συγκεκριμένο εστιατόριο, κλπ. Μια απλή αναζήτηση στο Google θα σας βοηθήσει πολύ. Για παράδειγμα, εαν πάτε σε κάποιο νησί το οποίο είναι φημισμένο για τα ψάρια του τότε δεν θα πρέπει να παραλείψετε να φάτε φρέσκο ψάρι που το πιο πιθανό είναι να μην βρίσκετε στην περιοχή της μόνιμης κατοικίας σας. Γιατί το υγιεινό δεν είναι μόνο ο,τι είναι χαμηλό σε θερμίδες αλλά και αυτό που παρασκευάζεται από τα πιο αγνά υλικά που έχει να μας δώσει η φύση.

3. Ρωτήστε τους Ντόπιους

Καλό το Google, αλλά σαν τον ντόπιο δεν υπάρχει καμια σύγκριση! Ρωτήστε για εστιατόρια με τα πιο φρέσκα υλικά. Και αφήστε τα υπόλοιπα για τους τουρίστες. Για παράδειγμα μπορεί να μάθετε για κάποιον ο οποίος κάθε μέρα πηγαίνει στο λιμάνι και διαλέγει ο ίδιος τα ψάρια του ή που έχει δικό του κήπο και χρησιμοποιεί μόνο αυτά τα υλικά. Αυτά δεν θα τα βρείτε στο internet εύκολα.

4. Φτιάξτε Ένα Πλάνο στο Μυαλό Σας

Ξερω, ξερω… Είναι διακοπες και το τελευταίο που θέλετε είναι να πρέπει να προβληματιστείτε με το φαγητό. Δεν θέλω ομως να καθίσετε να γράψετε και να σχεδιάσετε κάτι αναλυτικά. Απλά να κάνετε μια μικρή οργάνωση στη σκέψη σας.

Μια μικρη τακτοποίηση των σκέψεών σας ακριβώς πριν παραγγείλετε. Για παράδειγμα, κοιτάζοντας τον κατάλογο στο εστιατόριο σκέφτομαι: Υπαρχει κάποια επιλογή σε ποιοτικό κρεας ή ψάρι? Εαν δεν υπαρχει κατι αξιόλογο τότε ρωτάω τον εαυτό μου: Υπάρχει καλή επιλογή σε ποιοτικά λαχανικά (εννοώντας οχι τηγανιτά και να είναι της εποχης) ή λαδερά/όσπριο? Επίσης εαν θελω μία σαλάτα αλλα υπαρχει μαγιονέζα ζητάω ευγενικά να την παράλειψουν.

Επομένως προσχεδιάζοντας τις ερωτήσεις στο μυαλό μου, εφαρμόζω νοητά το ερωτηματολογιό μου και καταληγουμε στο τι θα φάμε.

Για παράδειγμα ενα δικό μας γεύμα για 2 άτομα θα μπορούσε να αποτελείται από γαριδομακαρονάδα για 2 (αν η περιοχή φημίζεται για αυτό), ψητά λαχανικά με βαλσάμικο ξύδι, χόρτα βραστά, φάβα και φέτα σαγανάκι. Ισως λίγο παραπάνω από οτι θα τρώγαμε στο σπίτι μας αλλά βγάζουμε τα τηγανιτά από την εξίσωση, προτιμούμε θαλασσινά και ψάρια στα νησιά που είναι φρέσκα, λαχανικά εποχής και σαλάτες χωρίς πολύπλοκα ντρεσινγκ.

Εάν ξέρετε ότι δεν μπορείτε να αποφύγετε τις τηγανιτές πατάτες τουλάχιστον παραγγείλτε τες μόνο εάν είναι φρέσκες πατάτες και οχι προτηγανισμένες και κατεψυγμένες. Και μοιραστείτε τη μερίδα τουλάχιστον με άλλα 2 άτομα.

Κάποιες ερωτήσεις θα μπορούσαν να είναι οι εξής: Υπάρχει κρέας ή ψάρι ποιοτικό? Είναι τηγανιτό ή με λευκές σάλτσες? Υπάρχει ποιοτικό λαδερό ή όσπριο με φρέσκα υλικά? Οι σαλάτες ειναι φτιαγμένες με λαχανικά εποχής; Έχουν μαγιονέζα ή πολύπλοκη ντρεσινγκ? Τα ορεκτικά είναι φρέσκα και οχι κατεψυγμένα; Υπάρχουν ορεκτικά που να μην είναι τηγανιτά? Ποσα ατομα είμαστε και πόσα ορεκτικά να πάρουμε? Τα τηγανιτά που θέλουν οι υπόλοιποι της παρέας (ή και εμείς οι ίδιοι) ειναι απο φρέσκα υλικά;

5. Αποφύγετε τις Μεγάλες Αλυσίδες Γρήγορου Φαγητού

Οι μεγάλες αλυσίδες γρήγορου φαγητού προμηθεύονται κατεψυγμένα φαγητά αμφιβόλου ποιότητας. Μπορείτε να βρείτε οικονομικά burger και σουβλάκια σε τοπικά ψητοπωλεία με πιο φρέσκα υλικά. Όπως είπαμε, σε αυτό μπορούν να σας βοηθήσουν και οι ντόπιοι.

Το πρωινό μας πριν αναχωρήσουμε! Ό,τι περρίσεψε το πήραμε μαζί μας για σνακ 🙂

Τελος πρέπει να θυμηθείτε ότι οι διακοπες θα πρέπει να είναι ξεκούραση και απόλαυση! Απολαύστε πράγματα τα οποία δεν βρίσκετε ή μαγειρεύετε εύκολα στο σπίτι σας. Εάν θέλετε οπωσδήποτε να φάτε κάτι τηγανιτό προτιμήστε να το μοιραστείτε με την υπόλοιπη παρέα ώστε να φάτε λίγο. Οι διακοπες με υπερκαταναλωση σε φαγητά με κενές θερμίδες δεν είναι το ζητούμενο, αλλά αυτό δε σημαίνει οτι θα πρέπει να αγχωθείτε. Με ελάχιστη προετοιμασία και καλή θέληση οι διακοπες με υγιεινά φαγητά ειναι εφικτές!

Πηγή : http://stavroulacooking.com/

Κρίκη Σταυρούλα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος