Όπως φαίνεται μία παχυντική συνήθεια δυτικού τύπου που έχει εδραιωθεί στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες είναι το fast food. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, αυτή η συνήθεια όσο πάει και προσαρμόζεται στα ελληνικά δεδομένα, τα ήθη και τις παραδόσεις. Έτσι, όλο και περισσότερο αναδεικνύεται το ελαιόλαδο, τα λαχανικά και κρητικά προϊόντα και τα ψάρια, βασικά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής που εδραιώνονται ως must ή gourmet επιλογές από το σουβλατζίδικο της γειτονίας, την αλυσίδα fast food και το ακριβό restaurant. Γιατί το fast food στην Ελλάδα ξεκίνησε «να ψηφίζει ελληνικά» και πόσο «ελληνικό» και μεσογειακό μπορεί να γίνει το fast food;
Mαγείρεμα… το κλειδί στην απάντηση
Μπορεί οι μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια να μπήκαν στο μενού των delivery, όμως αυτό που ξεχνάμε είναι πως ο τρόπος που μαγειρεύονται και τελικά φτάνουν στο πιάτο μας, μας φορτώνει θερμίδες… εφόσον είναι τηγανιτά.
Αντίστοιχα, ρεβυθοκεφτέδες, ντοματοκεφτέδες συχνά κάνουν την εμφάνισή τους στα ορεκτικά καταλόγων. Το ζήτημα στην περίπτωση αυτή είναι πως τα τηγανιτά κεφτεδοειδή απορροφούν περισσότερο λάδι από ότι τα λαχανικά. Έτσι με 2-3 κετεδάκια καλύπτεται τις θερμίδες του μισού burger.
Ο ντάκος μπορεί να αποτελεί ένα ολοκληρωμένο και ισορροπημένο γεύμα. Τις περισσότερες όμως φορές προστίθεται τόσο ελαιόλαδο, ώστε να μουσκέψει το παξιμάδι, με αποτέλεσμα να φορτώνεται το πιάτο με καλά μεν λιπαρά, πολλές όμως θερμίδες.
Με άλλα λόγια δεν είναι μόνο η διατροφή και ο τύπος κουζίνας που επηρεάζει την ποιότητα ενός τροφίμου αλλά ο τρόπος προετοιμασίας και μαγειρέματος ώστε να διατηρεί τη θρεπτική του αξία χωρίς να αυξάνεται το θερμιδικό του περιεχόμενο.
Πηγή : http://www.nutrimed.gr