Ανατρέχοντας στο λεξικό, στο λήμμα «δίαιτα», διαπιστώνουμε ότι η λέξη σημαίνει τον τρόπο διατροφής. Στην καθημερινότητά μας όμως, όταν χρησιμοποιούμε τον όρο το κάνουμε για να περιγράψουμε ουσιαστικά τη δίαιτα αδυνατίσματος, έναν τρόπο διατροφής δηλαδή που θα μας βοηθήσει να χάσουμε κιλά. Αυτό σημαίνει ότι θα τη χρησιμοποιήσουμε για ένα διάστημα έως ότι απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά και μετά θα επιστρέψουμε στις συνηθισμένες διατροφικές μας συνήθειες. Πόσους ανθρώπους όμως γνωρίζετε που βρίσκονται διαρκώς σε δίαιτα; Μήπως είστε και εσείς από αυτούς; Το θέμα όμως είναι να αποκτήσουμε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, όχι να ακολουθούμε διαρκώς μια δίαιτα αδυνατίσματος. Δείτε πότε θα πρέπει να σκεφτείτε να κάνετε ένα διάλειμμα από την αυστηρή δίαιτα.
Το φαινόμενο του γιογιό
Τα καταφέρατε και χάσατε μερικά κιλά. Γρήγορα τα ξαναπαίρνετε. Τα ξαναχάνετε, τα ξαναπέρνετε κοκ. Ίσως το πρόβλημα δεν βρίσκεται σε εσάς αλλά στη δίαιτα: ορισμένες δίαιτες αδυνατίσματος μπορούν να στρεσάρουν το σώμα και να οδηγήσουν ακόμη και στην πρόσληψη βάρους. Είναι πιθανό αυτή που ακολουθείτε να μην σας ταιριάζει και να χρειάζεται να την σταματήσει ή τουλάχιστον να την αλλάξετε με κάποια που θα είναι περισσότερο στα μέτρα σας.
Έχετε το μυαλό σας στο φαγητό
Το φαγητό είναι μια αναγκαία συνθήκη για να ζήσουμε και ορισμένες φορές μια απόλαυση ή μια ευκαιρία για κοινωνική συναναστροφή. Αν όμως περνάτε τη μισή μέρα σκεπτόμενοι τι «μπορείτε» και τι δεν «μπορείτε» να φάτε, τότε κάτι δεν πάει καλά με τη δίαιτα που ακολουθείτε. Σημαντικότερα πράγματα συμβαίνουν γύρω σας, όμως εσείς είστε πολύ απασχολημένοι με το φαγητό για να το προσέξετε. Είναι καλύτερο να ξεχάσετε για ένα διάστημα τη δίαιτα και να επαναπροσδιορίσετε τη σχέση σας με το φαγητό.
Πρώτος κανόνας: όχι πολλοί κανόνες
Όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος, είναι πολύ εύκολο να μπλέξουμε με πάρα πολλά do’s and don’ts. Οι δίαιτες πρέπει να ξεκινούν με έναν απλό στόχο, π.χ. ένα όριο ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων. Σιγά σιγά μπορείτε να προσθέτετε και άλλους (όχι πολύ ζάχαρη, όχι φαγητό μετά τις 8 μ.μ., τρεις φορές γυμναστήριο την εβδομάδα κτλ), όχι όμως τόσους που θα σας προκαλούν άγχος και θα ελέγχουν όλη σας τη ζωή.
Όχι σε όλα
«Τι κάνεις; Πάμε να φάμε κάτι;»: αυτή είναι μια φράση που μπορεί να σας οδηγήσει στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Οτιδήποτε αυθόρμητο που σας βγάζει από το διατροφικό σας πρόγραμμα είναι λόγος άγχους και όχι αφορμή για διασκέδαση, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να αρνείστε. Μάλλον πρέπει να αναθεωρήσετε κάποια πράγματα.
Ένα βάρος στη σκέψη
Μήπως η πρώτη σας κίνηση το πρωί είναι να ανεβείτε στη ζυγαριά; Μήπως το νούμερο που σας δείχνει επηρεάζει τη διάθεσή σας όλη την υπόλοιπη ημέρα; Μήπως για αυτό το νούμερο η αυτοεκτίμησή σας βρίσκεται χαμηλά, ενώ παράλληλα νιώθετε περιορισμένοι και στερημένοι; Ίσως πρέπει να απομακρυνθείτε για λίγο από τη δίαιτά σας.
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/