Υλικά
Χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο 1200 γρ
Πράσα 4 τεμ
Γλυκοπατάτες 4 τεμ κομμένες κύβους
Δάφνη 1 φύλλο
Μπαχάρι 2 κόκκους
Κανέλα 1 μικρό ξυλάκι
Ελαιόλαδο 1 κούπα του τσαγιού
Κρασί κόκκινο 1 ποτήρι του νερού
Ντοματοχυμό 1/2 ποτήρι του νερού
Ντοματοπολτό 1 γεμάτο κουτάλι της σούπας
Πάπρικα γλυκιά- καυτερή 1 κουταλάκι του γλυκού
Αλάτι – πιπέρι
Νερό 1 ποτήρι
Κρεμμύδι 1 1/2 τεμ κομμένα ροδέλες
Σκόρδο 2 σκελίδες κομμένες ροδέλες
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, πλένουμε το χταπόδι και το βάζουμε σε κατσαρόλα βαθιά να πάρει 2 -3 βράσει. Αδειάζουμε το πρώτο νερό που βγάζει και το βάζουμε να στραγγίξει. Κόβουμε ξεχωριστά τα πλοκάμια του και την σακούλα του.Καθαρίζουμε, πλένουμε τα πράσα, τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια και τα βάζουμε να στραγγίξουν. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια,τα σκόρδα,τα πλένουμε και τα κόβουμε σε ροδέλες.Βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτιά με το μισό ελαιόλαδο να ζεσταθεί.Προσθέτουμε τα κρεμμύδια,τα σκόρδα, το χταπόδι , τα σοτάρουμε όλα μαζί, προσθέτουμε την πάπρικα και το πιπέρι,συνεχίζουμε το σοτάρισμα,σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τη δάφνη,το μπαχάρι,την κανέλα, τον ντοματοχυμό και τον ντοματοπολτό διαλυμένα σε 1 ποτήρι με νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε την φωτιά κι αφήνουμε να σιγοβράσει. Στο διάστημα αυτό καθαρίζουμε τις γλυκοπατάτες, τις κόβουμε σε κύβους, τις πλένουμε και τις βάζουμε να στραγγίξουν. Σε τηγάνι βαθύ βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο να κάψει,προσθέτουμε τις πατάτες, τις σοτάρουμε ,προσθέτουμε αλάτι κι αφήνουμε να κοκκινίσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε τα πράσα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά ακόμη μέχρι να μαλακώσουν. Αφού έχει μισοβράσει το χταπόδι,προσθέτουμε τις πατάτες και τα πράσα μέσα στην κατσαρόλα με το χταπόδι και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία.Το φαγητό μας πρέπει να μείνει με ζουμί πηκτό γι’αυτό αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό. Κατεβάζουμε από την φωτιά και το σερβίρουμε ζεστό.
Πηγή : http://www.chefoulis.gr/