Τα προβιοτικά πάνε.. διακοπές!

images_0aaaaaprobio.jpg

Φτάνετε στον αγαπημένο σας προορισμό και από τη δεύτερη μέρα κι έπειτα το γαστρεντερικό σας ξεκινά να σας θυμίζει με διάφορους τρόπους ότι βρίσκεστε μακριά από το σπίτι σας! Η δυσκοιλιότητα και η διάρροια λόγω κάποιας ελαφριάς ενόχλησης από χαλασμένο φαγητό είναι από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες γαστρεντερικές διαταραχές που μας ‘‘ταλαιπωρούν’’ κατά τη διάρκεια των διακοπών και ενώ είναι ένα παροδικό πρόβλημα, μπορεί να γίνει αρκετά ενοχλητικό και να επηρεάσει την καθημερινή μας διάθεση και ενέργεια!

Οι αλλαγές στο περιβάλλον και στις διατροφικές συνήθειες, η παράλειψη γευμάτων, τα ακατάστατα γεύματα, καθώς και η μη επαρκής πρόσληψη υγρών και τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής είναι οι κυριότεροι λόγοι που κρύβονται πίσω από την εμφάνισή της! Επιπλέον, πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν διάφορες αλλοιώσεις γυναικολογικού τύπου, κάνοντας παρέα με αντιβιώσεις, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του εντέρου! Φέτος ήρθε η ώρα να τις αντιμετωπίσετε και να απολαύσετε ξέγνοιαστα τις διακοπές σας! Με ποιον τρόπο;

Πείτε ναι στα προβιοτικά! Τα προβιοτικά είναι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί που ‘‘κατοικούν’’ στο γαστρεντερικό μας σύστημα και συμμετέχουν καθοριστικά στη διατήρηση της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού, μειώνοντας το μετεωρισμό και βελτιώνοντας την κινητικότητα του εντέρου. Επιπλέον, σε περιπτώσεις λήψης αντιβίωσης, τα ωφέλιμα μικρόβια ανταγωνίζονται τα παθογόνα για μια ‘‘θέση’’ μέσα στο έντερο και εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξή τους, ενώ εξασφαλίζουν ότι η εντερική μικροχλωρίδα θα γίνει όπως πριν τη λήψη αντιβίωσης! Το γιαούρτι, το ξινόγαλα, καθώς και άλλα ζυμούμενα τρόφιμα περιέχουν προβιοτικούς οργανισμούς (κυρίως μπιφιδοβακτήρια και λακτοβάκιλλους). Αν μάλιστα τα παραπάνω τρόφιμα συνδυαστούν με πηγές φυτικών ινών (π.χ. γιαούρτι με δημητριακά ολικής άλεσης) θα σας ανακουφίσουν άμεσα από τη δυσκοιλιότητα! Εναλλακτικά, ένας εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος να προσλάβει κανείς προβιοτικά είναι μέσω ειδικών συμπληρωμάτων προβιοτικών, το οποία θα περιέχουν υψηλή συγκέντρωση διαφορετικών ειδών ωφέλιμων βακτηρίων (λακτοβάκιλλοι και μπιφιντοβακτήρια) και πρεβιοτικών (φρουκτοολιγοσακχαρίτες), εξασφαλίζοντας την ακέραιη μεταφορά τους μέσα από το γαστρεντερικό σύστημα, καθώς ο τρόπος παρασκευής τους συμβάλλει στο να περνούν ανέπαφα σε μορφή κόκκων στο έντερο, χωρίς να καταστρέφονται από τα οξέα του στομάχου! Τέλος, μην ξεχνάτε ότι αν παίρνετε αντιβίωση για να είναι η δράση των προβιοτικών αποτελεσματική πρέπει να λαμβάνονται διαφορετική ώρα, καθώς η αντιβίωση μπορεί να τα ‘‘σκοτώσει’’ πριν φτάσουν στο έντερο αν λαμβάνονται ταυτόχρονα!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr