Επιστήμονες κατάφεραν να αφαιρέσουν για πρώτη φορά το DNA του ιού HIV από ζωντανούς ιστούς, μια σημαντική εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ολοκληρωτική θεραπεία του ιού που προκαλεί το AIDS.
Αυτή τη στιγμή, η θεραπεία που εφαρμόζεται σε ασθενείς με HIV περιλαμβάνει τη χρήση συνδυασμού φαρμάκων που καταστέλλουν τα επίπεδα του ιού, έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος να μπορεί να τον αντιμετωπίσει.
Τώρα όμως, ερευνητές στις ΗΠΑ αποκάλυψαν ότι χρησιμοποίησαν τεχνολογία γονιδιακής επεξεργασίας για την απομάκρυνση του DNA του πιο συνηθισμένου στελέχους του HIV-1 από διάφορα όργανα μολυσμένων ποντικιών και αρουραίων.
Τον Απρίλιο, η ίδια ομάδα ανέφερε ότι είχε εξαλείψει με επιτυχία τον ιό από ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο, όμως η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Gene Editing αποκάλυψε ότι κατάφεραν να κάνουν το ίδιο σε ζώα που ήταν εν ζωή για πρώτη φορά.
Ο επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών, καθηγητής Kamel Khalili του πανεπιστημίου Temple, δήλωσε: «Σε μια μελέτη-απόδειξη της θεωρίας, δείξαμε ότι η τεχνολογία γενετικής τεχνολογίας μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά σε πολλά όργανα δύο μικρών ζώων και να αφαιρέσει μεγάλα τμήματα του ιικού DNA από το γονιδίωμα του κυττάρου ξενιστή».
Τα τρέχοντα αντιρετροϊικά φάρμακα για τον HIV δεν είναι σε θέση να εξαλείψει τον ιό HIV-1 από τα μολυσμένα κύτταρα και αν η θεραπεία διακοπεί, ο ιός μπορεί να ξεκινήσει να αναπαράγεται γρήγορα, με κίνδυνο για τους ασθενείς να εμφανίσουν πλέον AIDS. Αυτό οφείλεται στο ότι ο ιός είναι ικανός να παραμένει στα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και σε άλλα μέρη όπου δεν είναι πραγματικά ενεργός και δεν επηρεάζεται από τις τρέχουσες θεραπείες.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν ειδικά τροποποιημένο ιό για να μεταφέρει το σύστημα επεξεργασίας του γονιδίου στα κύτταρα.
«Η ικανότητα του συστήματος να εισέρχεται σε πολλά όργανα που περιείχαν το γονιδίωμα του HIV-1 και να επεξεργάζεται το DNA του ιού είναι μια σημαντική ένδειξη ότι η στρατηγική αυτή μπορεί επίσης να ξεπεράσει την επανενεργοποίηση του ιού από λανθάνουσα κατάσταση και ενδεχομένως να χρησιμεύσει ως θεραπευτική προσέγγιση για ασθενείς με HIV», είπε ο καθηγητής Khalili.
Ο καθηγητής δήλωσε επίσης ότι μια κλινική δοκιμή θα μπορούσε να συμβεί μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, αλλά πρώτα προγραμματίζεται μια παρόμοια μελέτη που θα περιλαμβάνει μια μεγαλύτερη ομάδα πειραματόζωων.
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr