Με τον όρο παρένθετη μητρότητα εννοούμε την περίπτωση κατά την οποία μία γυναίκα κυοφορεί το παιδί μιας άλλης, όπου η τελευταία νοείται η βιολογική μητέρα του παιδιού. Δηλαδή η υπογόνιμη γυναίκα προσφέρει κανονικά το γενετικό υλικό το δικό της και του συζύγου της και η παρένθετη μητέρα προσφέρει το περιβάλλον στο οποίο θα μεγαλώσει το έμβρυο μέχρι την γέννησή του.
Είναι μία πράξη προσφοράς που προσφέρει τη δυνατότητα σε γυναίκες που αδυνατούν να αποκτήσουν παιδιά, να αποκτήσουν το δικό τους παιδί, με την μεσολάβηση ενός τρίτου προσώπου. Η διαδικασία είναι απολύτως νόμιμη και κατοχυρωμένη και επιτρέπεται να γίνει μόνο όταν συντρέχει σοβαρός ιατρικός λόγος, οπού καθιστά αδύνατη την επίτευξη ή την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης.
Η διαδικασία πραγματοποιείται με εξωσωματική γονιμοποίηση από τα ωάρια και τα σπερματοζωάρια του ζευγαριού. Τα γονιμοποιημένα ωάρια και τα σπερματοζωάρια στη συνέχεια εμφυτεύονται στην μήτρα της παρένθετης.
Πως καλύπτει την διαδικασία ο νόμος
Πριν από τη διαδικασία της εμβρυομεταφοράς, είναι απαραίτητο να έχει εκδοθεί ειδική άδεια, η οποία θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα τόσο της βιολογικής μητέρας και του πατέρα όσο και της παρένθετης μητέρας.
Η παρένθετη μητέρα μπορεί να είναι είτε μία εντελώς άγνωστη γυναίκα στο ζευγάρι, είτε μία συγγενής ή φίλη του ζευγαριού. Αποζημιώνεται με ένα συγκεκριμένο ποσό που καθορίζεται από τον νόμο.
Για ποιες γυναίκες είναι μονόδρομος;
Είναι κατανοητό ότι η παρένθετη μητρότητα αποτελεί την τελευταία ελπίδα των υπογόνιμων γυναικών να αποκτήσουν παιδί. Αφορά άμεσα κυρίως γυναίκες που έχουν κάνει υστερεκτομή, χημειοθεραπεία ή υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες. Επίσης μπορεί να έχουν ιστορικό πολλών αποβολών ή να έχουν συγγενείς ανωμαλίες διάπλασης της μήτρας.
Στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Neogenesis θα βρείτε πολλές πληροφορίες για την ωοληψία, την παρένθετη μητρότητα και την εξωσωματική.