Οι τροφικές αλλεργίες σε βρέφη και παιδιά βρίσκονται σε έξαρση και συχνά οι γονείς προβληματίζονται για το πώς μπορούν αυτές να αποτραπούν.
Νέα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει ενδεδειγμένος τρόπος εισαγωγής των τροφών στο διαιτολόγιο των παιδιών για να αποφευχθούν οι τροφικές αλλεργίες.
Σύμφωνα λοιπόν με τις επιστημονικές μελέτες η παρούσα σύσταση είναι να εκθέτονται τα παιδιά σε αλλεργιεγόνα τρόφιμα στην ηλικία των 4-6 μηνών. Μόλις τα παιδιά προσλάμβανουν τα αλλεργιεγόνα τρόφιμα είναι σημαντικό να συντηρείται η ανεκτικότητα σε αυτά, συνεπώς πρέπει να τρώνε σε τακτά χρονικά διαστήματα μικρές ποσότητες.
Τα τελευταία έτη οι μελέτες δείχνουν ότι οι τροφικές αλλεργίες έχουν αυξηθεί από 18-25 %. Τα πιο συχνά αλλεργιογόνα τρόφιμα είναι το γάλα αγελάδας, η σόγια, τα φιστίκια, άλλοι ξηροί καρποί, οι καρποί δέντρων, τα αυγά, το σιτάρι, το ψάρι, τα όστρακα και το σουσάμι.
Τα μωρά με γονείς ή αδέρφια που έχουν αλλεργίες και ειδικά στους ξηρούς καρπούς, έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών. Μελέτη έδειξε ότι η έκθεση νωρίς των παιδιών με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών σε ξηρούς καρπούς μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης κατά 80%.
Οι βασικές σύστασεις σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργιών για την εισαγωγή των αλλεργιογόνων τροφίμων στη διατροφή των βρεφών είναι οι εξής:
1) Εκθέστε το βρέφος σε νέα τρόφιμα κάθε 3 έως 5 ημέρες σε κατάλληλη ηλικία γι αυτά (ώστε να αποφεύγεται πνιγμός).
2) Ξεκινήστε με σιτηρά και κίτρινα και πορτοκαλί λαχανικά και φρούτα.
3) Εκθέστε το παιδί σε ένα πιθανό αλλεργιογόνο τρόφιμο σε μικρή ποσότητα κάθε φορά.
4) Εκθέστε το παιδί σε πιθανά αλλεργιογόνα τρόφιμα στο σπίτι.
5) Αυξήστε την ποσότητα του φαγητού σταδιακά σε μερικές ημέρες.
Το μόνο βέβαιο πλέον είναι ότι η αποφυγή των αλλεργιογόνων τροφίμων δεν προλαμβάνει την εμφάνιση αλλεργιών. Αντιθέτως, φαίνεται ότι η πρώιμη έκθεση σε αλλεργιογόνα τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα εμφάνισης αλλεργιών.
Πηγή : http://dietstories.gr/