Οι αγχώδεις εμπειρίες της ζωής, όπως ο θάνατος ενός παιδιού, ένα διαζύγιο ή μια απόλυση, μπορούν να γεράσουν τον εγκέφαλο κατά τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με αμερικανικούς ερευνητές.
Οι επιστήμονες εξέτασαν την απόδοση της μνήμης και της σκέψης με τεστ σε 1.300 άτομα που ήταν στην δεκαετία των 50 χρόνων τους, για να μετρήσουν την υγεία του εγκεφάλου. Η μελέτη δεν εστίαζε στον κίνδυνο άνοιας και οι ειδικοί είπαν ότι μπορεί να υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τον εγκέφαλο.
Τα ευρήματά τους παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης Αλτσχάιμερ στο Λονδίνο.
Παρόλο που η έρευνα δεν μπόρεσε να αποδείξει άμεση σχέση μεταξύ του στρες και του αυξημένου κινδύνου άνοιας, είναι γνωστό ότι οι αγχωτικές εμπειρίες επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε άνοια.
Η θεωρία λέει ότι το άγχος αυξάνει τη φλεγμονή, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες ανάπτυξης άνοιας. Η μελέτη αυτή, από τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, διαπίστωσε ότι οι Αφροαμερικανοί κινδυνεύουν περισσότερο από άγχος στη ζωή τους, σε σχέση με άλλες εθνοτικές ομάδες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σημείωσαν χαμηλότερα αποτελέσματα στις δοκιμές μνήμης από άλλες ομάδες και επίσης έτειναν να ζουν σε φτωχότερες γειτονιές.
Οι αγχωτικές εμπειρίες σε όλες τις ομάδες περιελάμβαναν εκπαιδευτικές δυσκολίες, οικονομική ανασφάλεια, σοβαρά προβλήματα υγείας και ψυχολογικά τραύματα.
Άλλες μελέτες που παρουσιάστηκαν στη διάσκεψη δείχνουν ότι αυξάνονται οι αποδείξεις ότι το άγχος στην πρώιμη ζωή και το πού ζει κάποιος μπορεί να είναι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης άνοιας.
Ο Δρ Doug Brown, διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης στην Εταιρεία Αλτσχάιμερ της Μεγάλης Βρετανίας, δήλωσε ότι η μελέτη του ρόλου του άγχους ήταν πολύπλοκη: «Είναι δύσκολο να διαχωριστεί από άλλες καταστάσεις, όπως η κατάθλιψη, οι οποίες επίσης πιστεύεται ότι συμβάλλουν στον κίνδυνο άνοιας. Ωστόσο, τα ευρήματα δείχνουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα, για να υποστηρίξουμε τα άτομα από μειονεκτικές κοινότητες που είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν αγχωτικά γεγονότα ζωής».
Η Δρ Carol Routledge δήλωσε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν διάφοροι παράγοντες που να σχετίζονται με τη σχέση ανάμεσα στο άγχος και την παρακμή της μνήμης. Αλλά τόνισε ότι ο εγκέφαλος είναι ένα «απίστευτα περίπλοκο όργανο»: «Υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι τα γεγονότα και οι εμπειρίες καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο δεκαετίες αργότερα και οι ερευνητές πρέπει να υιοθετήσουν μια προσέγγιση στην έρευνα για ολόκληρη τη διάρκεια της ζωής, ώστε να κατανοήσουν την υγεία του εγκεφάλου».
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/