H διατροφή πίσω από… τα νούμερα!

images_1282017_nutrition.jpg

Ανήκετε κι εσείς στην κατηγορία των ανθρώπων που αναλώνονται σε μετρήσεις θερμίδων με το μπλοκάκι και το κομπιουτεράκι ή ρωτούν το διατροφολόγο τους για τις θερμίδες του κάθε τροφίμου και ροφήματος;

Αν ναι, τότε αξίζει να διαβάσετε αυτό το άρθρο! Κι αυτό γιατί, είναι καλό να γνωρίζετε ότι μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή δεν εστιάζει μόνο στο θερμιδικό περιεχόμενο ενός τροφίμου ή ροφήματος που επιλέγετε αλλά και στα χαρακτηριστικά που καθορίζουν τη διατροφική του ποιότητα, δηλάδη τα θρεπτικά του συστατικά!

Πράγματι, από τη μία πλευρά το «ενεργειακό ισοζύγιο» παίζει τεράστιο ρόλο στον καθορισμό του σωματικού μας βάρους. Και για όσους δεν έχουν ξανακούσει τον όρο, εννοούμε ότι όταν οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε είναι περισσότερες από αυτές που «καίμε», τότε τείνουμε να παίρνουμε βάρος, όταν αυτές που «καίμε» είναι περισσότερες, χάνουμε βάρος, και όταν οι εκάστοτε συνιστώσες είναι ίσες, το βάρος μας διατηρείται σταθερό. Μήπως όμως έχοντας μόνο αυτό στο μυαλό μας, τείνουμε να υποβαθμίζουμε ως ένα βαθμό τη διατροφική αξία κάποιων ωφέλιμων τροφίμων για την υγεία μας ή ενδεχομένως να υπερκαταναλώνουμε πιο ανθυγιεινά τρόφιμα, με μοναδικό γνώμονα τις θερμίδες τους;

Εμείς, θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε τα πιο βασικά tips που θα σας βοηθήσουν να κάνετε ποιοτικές επιλογές τροφίμων και ροφημάτων, χωρίς να χρειάζεται να μετατρέπετε τους εαυτούς σας σε … αριθμομηχανές!

Η διατροφική αξία της ολικής άλεσης
Χαρακτηριστικό παράδειγμα για να επεξηγήσουμε την παραπάνω θεωρία … Τα τρόφιμα ολικής άλεσης (π.χ. μαύρο ψωμί, ζυμαρικά, δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης κτλ), δεν αποδίδουν λιγότερες θερμίδες στον οργανισμό σε σχέση με τα αντίστοιχα επεξεργασμένα τρόφιμα, η θρεπτική τους αξία όμως είναι πολύ μεγαλύτερη αφού χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, έχει αποδειχθεί ότι προσφέρουν ποικίλα οφέλη στην υγεία του γαστρεντερικού συστήματος και συμβάλλουν στο να νιώθουμε ευκολότερα το αίσθημα πληρότητας. Επιπλέον, λόγω του γεγονότος ότι στα τρόφιμα ολικής άλεσης δεν αφαιρείται ο φλοιός των δημητριακών που περιέχουν, η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Ε και ορισμένα μέταλλα, όπως σίδηρο και ψευδάργυρο, είναι πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Η σημασία του να ελέγχω τη μερίδα μου
Αλήθεια, εσείς έχετε δοκιμάσει τρόπους ώστε να να ελέγχετε καλύτερα τη μερίδα σας; Αυτό μπορεί να βοηθήσει τόσο στον καλύτερο έλεγχο των θερμίδων που προσλαμβάνετε, όσο και στην αύξηση της πρόσληψης απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, όπως οι βιταμίνες και τα μέταλλα! Ένας πρακτικός τρόπος που μπορείτε να εφαρμόσετε στην καθημερινότητά σας είναι το να καταναλώνετε τη μερίδα σας σε μικρότερα πιάτα π.χ. μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα πιάτα της σαλάτας και τα μπολ για τα δημητριακά αντί για τα μεγάλα πιάτα και τα μπολ της σούπας, αντίστοιχα. Σε μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη, βρέθηκε ότι τα άτομα που σέρβιραν μόνοι τους παγωτό και είχαν μεγάλο μπολ κατανάλωσαν 57% περισσότερο παγωτό από αυτούς που χρησιμοποίησαν μικρότερο μπολ!

Επιλέγοντας ποιοτικά τρόφιμα με τη βοήθεια της διατροφικής ετικέτας
Σε μία διατροφική ετικέτα, πέρα από τις θερμίδες και το μέγεθος της μερίδας του εκάστοτε τροφίμου/ροφήματος (όπου και πρέπει να σιγουρευτείτε ότι ελέγχετε το μέγεθος της μερίδας που καταναλώνετε πραγματικά), πρέπει να εστιάζετε και στα θρεπτικά τους συστατικά. Για παράδειγμα, ορισμένα συστατικά που αναγράφονται στη διατροφική ετικέτα, είναι επιβλαβή για την υγεία (π.χ. trans λιπαρά, αλάτι, ζάχαρη) και πρέπει να επιδιώκετε χαμηλότερη πρόσληψη αυτών, ενώ αντίστοιχα, άλλα θρεπτικά συστατικά είναι ωφέλιμα για την υγεία και πρέπει να επιδιώκετε υψηλότερη πρόσληψη αυτών (π.χ. φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα).

Για παράδειγμα, για να επιλέξετε προϊόντα ολικής άλεσης που περιέχουν και αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μπορείτε να διαβάσετε τις ετικέτες των συσκευασμένων προϊόντων και να εξακριβώσετε ότι:

– αναγράφεται ότι το προϊόν είναι ολικής άλεσης και
– το προϊόν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (δηλαδή πάνω από 6 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 100 γραμμάρια προϊόντος).

Τελικά, δεν αρκούν μόνο οι θερμίδες για να κάνετε πιο υγιείς ή/και πιο θρεπτικές επιλογές και να βελτιώσετε ή να διατηρήσετε την υγεία σας. Φροντίστε να ακολουθείτε ένα ισορροπημένο τρόπο ζωής και μία διατροφή που χαρακτηρίζεται από ποικιλία και μέτρο, συνδυάστε τη με οποιουδήποτε είδους σωματική δραστηριότητα σας ευχαριστεί, και σίγουρα θα πετύχετε το στόχο σας!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr