Πώς τα smartphones καταστρέφουν τα μάτια μας

images_1982017_smartphone-woman.jpg

Η πλειοψηφία των ανθρώπων θα παραδεχόμασταν ότι ξοδεύουμε πάρα πολύ χρόνο κοιτάζοντας τα smartphones μας, αν και γνωρίζουμε ότι δεν είναι και ό,τι καλύτερο για την υγεία μας.

Αλλά μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τα smartphones μπορεί να κάνουν μεγαλύτερη ζημιά από ό, τι είχαμε υποψιαστεί στο παρελθόν – ειδικά στα μάτια μας.

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση BMC Ophtalmology αποκάλυψε ότι τα παιδιά που ξοδεύουν περισσότερο χρόνο με τα τηλέφωνά τους έχουν περισσότερα συμπτώματα ξηροφθαλμίας. Και όταν αυτά τα παιδιά αποχωρίστηκαν τα κινητά τους για έναν ολόκληρο μήνα, τα συμπτώματά τους μειώθηκαν.

Η ξηροφθαλμία είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν τα μάτια δεν παράγουν αρκετά δάκρυα για να κρατούν τα μάτια υγρά και η οποία οδηγεί σε κόκκινα, πρησμένα και ερεθισμένα μάτια. Αν και συνήθως εμφανίζεται σε μεγαλύτερους ανθρώπους, οι ειδικοί πιστεύουν ότι υποδιαγιγνώσκεται στα παιδιά.

Όταν κοιτάζουμε οθόνες, τα μάτια μας ανοιγοκλείνουν λιγότερο, πράγμα που σημαίνει ότι το λεπτό «φιλμ» δακρύων που τα προστατεύει εξατμίζεται γρηγορότερα και ο κίνδυνος ξηροφθαλμίας πολλαπλασιάζεται.

Η συγκεκριμένη μελέτη εξέτασε 916 παιδιά από την Κορέα ηλικίας μεταξύ 7 και 12 ετών. Τα παιδιά υποβλήθηκαν σε οφθαλμολογικές εξετάσεις και το 6,6% εξ αυτών βρέθηκε ότι πληρούσε τα κριτήρια για ξηροφθαλμία.

Το 97% αυτών των παιδιών αποκάλυψε ότι χρησιμοποιεί smartphones για 3,2 ώρες την ημέρα κατά μέσο όρο. Αντίθετα, το 55% των παιδιών χωρίς συμπτώματα χρησιμοποιούσε το κινητό του κατά μέσο όρο μόνο 37 λεπτά την ημέρα.

Ο αυξημένος κίνδυνος ξηροφθαλμίας όμως, δεν είναι ο μοναδικός κίνδυνος για τα μάτια μας από τα smartphones. Η Tania Goodin, επικεφαλής της ομάδας ψηφιακής «αποτοξίνωσης» Time to Log Off, δήλωσε: «Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η υπερβολική χρήση των οθονών επηρεάζει την όραση μέσα από μια σειρά συμπτωμάτων που έχουν κατηγοριοποιηθεί ως “ψηφιακή καταπόνηση των ματιών”».

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ψηφιακή καταπόνηση των ματιών – η σωματική δυσφορία που αισθάνεται κάποιος στα μάτια του μετά από δύο ή περισσότερες ώρες μπροστά από μια ψηφιακή οθόνη – βρίσκεται σε ραγδαία άνοδο μεταξύ ενηλίκων αλλά και παιδιών. Ωστόσο, περισσότερο από το 30% των γονέων που λένε ότι είναι πολύ ανήσυχοι για τις επιπτώσεις των ψηφιακών συσκευών στα μάτια των παιδιών, τους επιτρέπουν να περνούν πάνω από τρεις ώρες την ημέρα κοιτάζοντας οθόνες.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/