Η βόλτα που απαιτεί ένας σκύλος μπορεί να είναι το κλειδί ώστε να μείνουν ενεργοί και δραστηριοποιημένοι οι ηλικιωμένοι, όπως επιβεβαίωσε μια νέα μελέτη, καθώς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ιδιοκτήτες σκύλων ξοδεύουν λιγότερο χρόνο στην καθιστική ζωή, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Ανακάλυψαν ότι οι τακτικές βόλτες με τον σκύλο αυξάνει τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας στους ηλικιωμένους, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Epidemiology and Community Health, ανέλυσε δεδομένα από μια μακροπρόθεσμη μελέτη που παρακολουθεί την υγεία και την ευημερία χιλιάδων ανθρώπων που ζουν στο Νόρφολκ της Μεγάλης Βρετανίας.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας και του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ διαπίστωσαν ότι το να έχουμε σκύλο και να τον βγάζουμε βόλτα ήταν ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να νικήσουμε τη συνηθισμένη μείωση της δραστηριότητας που παρατηρείται σε μεγαλύτερη ηλικία.
Από τα 3.123 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη, με μέσο όρο ηλικίας 69,5 ετών, 18% ανέφερε ότι είχε σκύλο στο σπίτι τους. Τα δύο τρίτα των ιδιοκτητών σκύλων έβγαζαν βόλτα τα κατοικίδια ζώα τους τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι το έκαναν τακτικά ήταν πιο δραστήριοι και έκαναν λιγότερο καθιστική ζωή τις ημέρες με κακό καιρό, σε σχέση με όσους δεν είχαν σκύλο, ακόμη και τις ημέρες με καλό καιρό. Σε κακές καιρικές συνθήκες, όσοι έβγαζαν βόλτα τα σκυλιά τους είχαν 20% υψηλότερα επίπεδα δραστηριότητας από όσους δεν είχαν σκύλο και ήταν πιο δραστήριοι για 30 λεπτά κάθε μέρα.
Οι συγγραφείς λένε ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι η βόλτα με τον σκύλο «μπορεί να υποστηρίξει τη διατήρηση της σωματικής δραστηριότητας σε ηλικιωμένους ενήλικες και θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της άσκησης σε συνταγογραφούμενα προγράμματα».
Αναγνωρίζουν ότι η διατήρηση σκύλου δεν είναι εφικτή για μερικούς ηλικιωμένους, αλλά προσθέτουν: «Ευκαιρίες για μια βόλτα με ένα σκύλο για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν σκύλο θα μπορούσαν να οργανωθούν από τοπικές κοινότητες ή φιλανθρωπικές οργανώσεις».
«Γνωρίζουμε ότι τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μειώνονται καθώς μεγαλώνουμε, αλλά είμαστε λιγότερο σίγουροι για τα πλέον αποτελεσματικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να διατηρήσουν τη δραστηριότητά τους καθώς γερνούν», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ Yu-Tzu Wu, από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/