Υλικά
Φαρίνα 10 κουταλιές της σούπας
Μήλα 10 τεμ.
Ζάχαρη 200 γρ.
Βανίλιες σε σκόνη 2 τεμ.
Βούτυρο 2 1/2 κουταλιές της σούπας
Μαρμελάδα βερύκοκο 5 κουταλιές της σούπας (ή μαρμελάδα της αρεσκείας μας)
Νερό 1 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού
Κονιάκ 1 φλυτζάνι του ελληνικού καφέ
Ξύσμα λεμονιού 1 κουτάλι της σούπας
Κουβερτούρα 125 γρ.
Ασπράδια αυγών από 2 αυγά
Αλάτι 1 πρέζα
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μήλα, κόβουμε τα πέντε μήλα σε μικρά κομμάτια τα άλλα πέντε τα κόβουμε σε φέτες. Σε μια κατσαρόλα βαθιά ρίχνουμε τα μικρά κομμάτια μήλου και τα 100 γρ. ζάχαρης, το κονιάκ, το βούτυρο, το ξύσμα λεμονιού, τις βανίλιες και το μισό φλυτζάνι νερό, τα βράζουμε όλα για περίπου 10 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε να βράσουν τις φέτες του μήλου μαζί με 60 γρ. ζάχαρη και το άλλο μισό νερό για περίπου 5 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Βγάζουμε τις φέτες και στραγγίζουμε το νερό από τα μήλα σε ένα μπολ, προσθέτουμε εκεί το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Στην συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι και τρίβουμε την κουβερτούρα. Προσθέτουμε το μείγμα με τα κομματάκια του μήλου και την μαρμελάδα, τα ανακατεύουμε όλα μαζί πολύ καλά μέχρι να ομοιογενοποιηθούν. Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ ή ένα ταψί και απλώνουμε το μείγμα, σκεπάζουμε την επιφάνεια με τις φέτες μήλου. Σε ένα μπολ χτυπάμε σε μαρέγκα τα 2 ασπράδια αυγών μαζί με τα 40 γρ. ζάχαρη και περιχύνουμε την επιφάνεια των μήλων στο ταψί. Ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η μαρέγκα για 25-30 λεπτά, μόλις είναι έτοιμο το αφήνουμε να κρυώσει, το κόβουμε και σερβίρουμε.
Πηγή : https://www.chefoulis.gr/