Οι αρσενικές φερομόνες γερνούν τα θηλυκά;

images_682017_woman-flirting1.jpg

Τα αρσενικά ζώα εκπέμπουν μια αόρατη χημική ουσία, τις αρσενικές φερομόνες, που ωθεί τα θηλυκά να μπουν σε διάθεση αναπαραγωγής, αλλά ταυτόχρονα τα… γερνάει πριν από την ώρα τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα είχε γίνει σε ποντίκια και τώρα επαναλήφθηκε σε ένα είδος σκουληκιών, κάνοντας τους ερευνητές να υποστηρίζουν ότι μπορεί να είναι ένα γενικό χαρακτηριστικό του κόσμου των ζώων, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων.

Μάλιστα, τα αρσενικά δεν χρειάζεται να είναι καν παρόντα για να συμβεί αυτό, η παρατεταμένη μυρωδιά που αφήνουν ελάχιστες ποσότητες από δύο αρσενικές φερομόνες είναι αρκετή.

Ο Δρ Ilya Ruvinsky, από το πανεπιστημίου Northwestern των ΗΠΑ, δήλωσε: «Τα αρσενικά σήματα ενεργοποιούν το θηλυκό να καταβάλει περισσότερη προσπάθεια για την αναπαραγωγή, αλλά στη συνέχεια το σώμα του υποφέρει. Υπάρχει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ αναπαραγωγής και συντήρησης του σώματος και αυτή η ισορροπία μπορεί να ανατραπεί από το αρσενικό».

Τα σήματα που δίνουν οι αρσενικές φερομόνες

«Το ένα σήμα φερομόνης προκαλεί πρώιμη έναρξη της εφηβείας σε νεαρά θηλυκά. Το άλλο επιβραδύνει τη γήρανση του αναπαραγωγικού συστήματος σε ώριμα θηλυκά, διατηρώντας τα γόνιμα. Ωστόσο, επίσης επιταχύνει τη γήρανση του σώματος».

Αν και η έρευνα έγινε σε ένα είδος σκουληκιού, η ερευνητική ομάδα προχώρησε σε τολμηρούς ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι τα αποτελέσματα είναι διαδεδομένα στον κόσμο των ζώων.

«Τα αποτελέσματά μας σχετικά με την έναρξη της εφηβείας συμφωνούν με προηγούμενα ευρήματα σε ποντίκια», είπε ο Δρ Ruvinsky. «Στα θηλαστικά, τα αρσενικά παράγουν επίσης σήματα που χειραγωγούν τη χρονική στιγμή της σεξουαλικής ωρίμανσης των θηλυκών. Αυτό εγείρει μια ενδιαφέρουσα πιθανότητα: ότι ένας βασικός μηχανισμός που ελέγχει τον ρυθμό της σεξουαλικής ανάπτυξης είναι παρόμοιος σε όλα τα ζώα. Εξαιτίας αυτής της οικουμενικότητας, τα ευρήματά μας μπορεί να ισχύουν και για τον άνθρωπο».

Οι ερευνητές είπαν ότι το έργο τους, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Current Biology, θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει σε φάρμακα που θα καθυστερούσαν την εφηβεία και θα παρέτειναν την γόνιμη ηλικία, θα μπορούσαν ακόμη και να καταπολεμήσουν τη γήρανση.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/