Υλικά
Βούτυρο 250 γρ
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 250 γρ
Ζάχαρη 250 γρ
Κρόκοι αυγών 7
Ασπράδια αυγών 5
Μπέικιν πάουντερ 2 1/2 κουταλάκια του γλυκού
Βανίλιες 2 .
Λεμόνι λίγες σταγόνες από τον χυμό του
Αμύγδαλα ασπρισμένα 200 γρ χοντροκομμένα
Κουβερτούρα 180 γρ σπαμένη σε κομμάτια
Κονιάκ 1/2 ποτηράκι του κρασιού
Αλάτι 1 πρέζα
Για το γλάσο
Κουβερτούρα 125 γρ
Βούτυρο 2 κουταλιές της σούπας
Εκτέλεση
Χτυπάμε το βούτυρο μαζί με την ζάχαρη πολύ καλά μέχρι να ασπρίσουν, αφού ασπρίσουν προσθέτουμε τους κρόκους έναν έναν, στην συνέχεια προσθέτουμε το κονιάκ, το αλεύρι που το έχουμε κοσκινίσει, το baking powder και τις βανίλιες και τα χτυπάμε όλα μαζί. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα και προσθέτουμε λίγες σταγόνες λεμονιού. Την μαρέγκα την ρίχνουμε με απαλές κινήσεις μέσα στο προηγούμενο μείγμα και ανακατεύουμε την μαρέγκα με το μείγμα με μαλακές κινήσεις. Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα πολύ καλά και την πασπαλίζουμε με αλεύρι. Προσθέτουμε το μείγμα μας. Τα ασπρισμένα αμύγδαλα τα βάζουμε στο μπλέντερ και τα κόβουμε χοντροκομμένα, το ίδιο κάνουμε και με την κουβερτούρα. Τα ρίχνουμε μέσα στο μείγμα, πρέπει να βυθιστούν. Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς βάζουμε την φόρμα και ψήνουμε για 50 λεπτά. Μόλις ψηθεί την βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Για το γλάσο, λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπέν μαρί , αφού την έχουμε κόψει σε κομμάτια, προσθέτουμε και το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά. Μόλις είναι έτοιμο το γλάσο αλείφουμε το γλύκισμα. Μπορούμε είτε να καλύψουμε το γλύκισμα με γλάσο από σοκολάτα ή με άχνη ζάχαρη.
Πηγή : https://www.chefoulis.gr/