Υλικά
Κυδώνια 1 1/2 κιλό
Ζάχαρη 700 γρ.
Λεμόνι 1 μόνο τον χυμό του
Νερό 2 1/2 φλυτζάνια του τσαγιού
Αρμπαρόριζα 2 κλωναράκια
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κυδώνια, τα κόβουμε σε μακρόστενες λωρίδες σε μέτριο μέγεθος, αν τα θέλουμε πιο χοντρά τα κόβουμε πιο χοντρά. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα, μια στρώση κυδώνια, μια στρώση ζάχαρη, προσθέτουμε το νερό για να μην μαυρίσουν και τα βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 15-20 λεπτά (δεν πρέπει να μαλακώσουν πολύ). Τα σπόρια από τα κυδώνια δεν τα πετάμε, τα βάζουμε σε ένα τούλι και τα βάζουμε μαζί με τα κυδώνια να βράσουν γιατί περιέχουν πηκτίνη και θα βοηθήσουν στο δέσιμο του σιροπιού. Μόλις είναι έτοιμα τα κυδώνια τα βγάζουμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα. Ανεβάζουμε την θερμοκρασία και αφήνουμε να δέσει το σιρόπι, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και την αρμπαρόριζα. Δοκιμάζουμε αν έχει δέσει το σιρόπι ρίχνοντας με ένα κουταλάκι λίγο σιρόπι σε ένα ποτήρι με νερό. Αν πέφτουν πηκτές οι σταγόνες είναι έτοιμο. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέτουμε ξανά το κυδώνι μέσα και το αφήνουμε όλο το βράδυ. Την άλλη μέρα αφού έχει δέσει καλά το γλυκό, βγάζουμε το τούλι με τα σπόρια, αποστειρώνουμε τα βάζα και βάζουμε το γλυκό κυδώνι μέσα. Βάζουμε στο καπάκι από κάτω αντικολλητικό χαρτί και κλείνουμε αεροστεγώς τα βάζα μας.Έχει διάρκεια 6-8 μήνες.
Πηγή : https://www.chefoulis.gr/