Γλυκό κουταλιού καρπούζι

images_1482017_gluko-karpouzi.jpg

Υλικά

    Καρπούζι 1 μέτριο χοντρόφλουδο    
    Ζάχαρη 750 γρ    
    Λεμόνι 1/2 τον χυμό του    
    Αρμπαρόριζα 3 κλωναράκια ή 2 βανίλιες    
    Νερό 2 1/2 ποτήρι νερού    
    Γλυκόζη 3 κουταλιές της σούπας    

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το καρπούζι κρατώντας μόνο τις φλούδες του. Αφαιρούμε το πράσινο και κρατάμε το άσπρο μέρος. Το κόβουμε σε τρίγωνα ή τετράγωνα κομμάτια μέτρια. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό και την ζάχαρη , αφήνουμε να βράσουν μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και προσθέτουμε τα κομμάτια καρπουζιού. Αφήνουμε να βράσουν για περίπου 12 λεπτά. Τσεκάρουμε αν είναι έτοιμο με ένα ξυλάκι καλαμάκι , τρυπώντας το. Αν γλιστρίσει μόνο του από το ξυλάκι είναι έτοιμο. Αφαιρούμε τα κομμάτια καρπουζιού από την κατσαρόλα και τα βάζουμε να σουρώσουν με ένα μπολ κάτω από το σουρωτήρι γιατί θέλουμε να κρατήσουμε το ζουμί. Στην κατσαρόλα προσθέτουμε την γλυκόζη , χυμό λεμονιού και την αρμπαρόριζα ή τις βανίλιες και αφήνουμε να δέσει το σιρόπι. Για να καταλάβουμε ότι το σιρόπι έδεσε , πρέπει να στάξει πηχτή σταγόνα από ένα κουταλάκι. Ξαναβάζουμε τα κομμάτια καρπουζιού μέσα στο σιρόπι και αφήνουμε να βράσουν 7-10 λεπτά. Σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Αποστειρώνουμε τα βάζα μας και αποθηκεύουμε το γλυκό μας μέσα μαζί με το σιρόπι το οποίο πρέπει να σκεπάζει τα κομμάτια μας.

*  Πριν κλείσουμε τα βάζα μας τους βάζουμε αντικολλητικό χαρτί και μετά το καπάκι τους κλείνοντας πολύ καλά. Διατηρείται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 7-9 μήνες.

Πηγή : https://www.chefoulis.gr/