Τόνωση της άμυνας του σώματος

images_672017_unnamed.jpg

Οι αναπνευστικές λοιμώξεις αρχίζουν να εισβάλλουν κατά το Φθινόπωρο με πονόλαιμο, μπούκωμα, καταρροή, βήχα, πτύελα, πυρετό. Όταν το αμυντικό σύστημα λειτουργήσει επαρκώς τα συμπτώματα υποχωρούν, συνηθέστερα, εντός τριημέρου-πενθημέρου.

Σπανιότερα συμβαίνουν σοβαρές επιπλοκές, που μπορεί να οδηγήσουν στον θάνατο.

Η τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος με την ορθή εφαρμογή εμβολίων και τη σωστή διατροφή σε συνδυασμό με την αποχή από το κάπνισμα είναι σημαντικά μέτρα πρόληψης κατά την περίοδο που διανύουμε.
Η ορθή εφαρμογή εμβολίων

Το Φθινόπωρο είναι ιδανικά η εποχή εμβολιασμού για την γρίπη η επέλαση της οποίας αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σοβαρή κατά τον Χειμώνα. Πρέπει να εμβολιάζονται τα άτομα άνω των έξι μηνών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρές επιπλοκές ή ευρίσκονται σε στενή επαφή με άτομα υψηλού κινδύνου για σοβαρές επιπλοκές ή είναι επαγγελματίες κτηνοτρόφοι για να αποφευχθούν θανατηφόροι ανασυνδυασμοί με ιούς γρίπης που ενδημούν σε ζώα.

Ενδεικτικά ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρές επιπλοκές είναι τα άτομα άνω των 65 ετών, τα άτομα κάτω των πέντε ετών, οι πάσχοντες από διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα, νεφρική ανεπάρκεια, aids, πνευμονικά νοσήματα, ηπατικά νοσήματα. Ο εμβολιασμός δεν γίνεται εφόσον  υπάρχουν σοβαρές αντενδείξεις για τον εμβολιασμό (π.χ. κίνδυνος θανατηφόρας αλλεργίας).

Εκτός από το εμβόλιο της γρίπης αρκετοί ασθενείς που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να εμβολιαστούν και για  την πνευμονία.

Η προληπτική χρήση βοτάνων
Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή σε συνδυασμό με τη συστηματική χρήση βοτάνων σε προληπτική βάση ενισχύει τις αμυντικές ικανότητες του σώματος. Ο χρονίως πάσχων πρέπει να ακολουθεί διατροφικά προγράμματα συμβατά με το νόσημά του.

Mεσογειακά βότανα που δύνανται να χρησιμοποιηθούν σε προληπτική βάση κατά την διάρκεια του Χειμώνα εφόσον δεν υπάρχουν απαγορευτικές αλλεργίες-δυσανεξίες είναι:

ΔΙΚΤΑΜΟΣ: Δύο μερίδες εβδομαδιαίως
 O δίκταμος είναι βότανο,  που φυτρώνει σε πλαγιές και φαράγγια της Κρήτης και ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae.
Ο δίκταμος της Κρήτης καλλιεργείται και χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα για τον αρωματισμό των τροφίμων. Στον αρχαίο κόσμο και κατά το Μεσαίωνα ιδιαίτερα εκτεταμένη ήταν η χρήση του σε λοιμώξεις.

Ο δίκταμος περιέχει τοκοφερόλες, πολυφαινόλες ursolic acid αιθέρια έλαια carvacrol, p-cymene, linalool, γ-terpinene and terpinen-4-ol caryophyllene που έχουν αναδείξει σε μελέτες  αντιμιτωτική αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Η αντισηπτική δράση του δίκταμου σύμφωνα με μελέτες αφορά τα στελέχη Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Salmonella Enteritidis, Salmonella typhimurium, Saccharomyces cerevisiae, Aspergillus, ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ιούς, πρωτόζωα και είδη μυκήτων.

ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ:   Τρεις μερίδες εβδομαδιαίως
 Το φασκόμηλο ή φασκομηλιά (Σάλβια η φαρμακευτική, Salvia officinalis) είναι ενδημικό βότανο της Μεσογείου, που ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae (μέντα). Η σύγχρονη ιατρική έρευνα έχει αναδείξει μια ποικιλία βιοδραστικών φαρμακευτικών ουσιών στο φασκόμηλο όπως:

·        1,8-κινεόλη
·        καμφορά
·        βορνεόλη
·        οξικό βορνύλιο
·        καμφένιο
·        α- και β-thujone
·        λιναλοόλη
·        α- και β-καρυοφυλλένιο

Το φασκόμηλο έχει αναδείξει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και αντιβακτηριακές δραστηριότητες.

ΑΛΘΑΙΑ: Δύο μερίδες εβδομαδιαίως
Η αλθαία έχει χρησιμοποιηθεί για περισσότερο από 2.000 χρόνια στην διατροφή και για ιατρική χρήση. Αυτό αντανακλάται και στην ονομασία που της έδωσαν Έλληνες και Λατίνοι, ονομασία που προέρχεται από την ελληνική λέξη «άλθω», που σημαίνει «θεραπεύω».   H δραστικότητα της ρίζας είναι ισχυρότερη από τη δραστικότητα του υπόλοιπου φυτού.

Η αλθαία χρησιμοποιείται παραδοσιακά από της εποχή του Ιπποκράτη  για πληγές προβλήματα βήχα λοιμώξεων. H αντιφλεγμονώδης δράση της αλθαίας οφείλεται στην δραστική ουσία  mucilage, η οποία σχηματίζει αναμιγνυόμενη με νερό μία προστατευτική γέλη που καταπραΰνει τους ερεθισμένους βλεννογόνους. Αυτό συντελεί και στην ορθή ρύθμιση του βάρους, διότι δημιουργεί ευκολότερα αίσθημα κορεσμού.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr

Μοσχοβάκη Αναστασία, Ειδική Παθολόγος