Τριάντα πέντε άνθρωποι πέθαναν το τελευταίο έτος από εστίες ιλαράς σε όλη την Ευρώπη, όπως ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και περιέγραψε τους θανάτους -οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί με έναν απλό εμβολιασμό- ως «απαράδεκτη τραγωδία».
Ένα εξάχρονο αγόρι στην Ιταλία ήταν το τελευταίο θύμα της λοίμωξης. Περισσότερες από 3.300 περιπτώσεις ιλαράς έχουν καταγραφεί τον τελευταίο χρόνο στη χώρα. Οι περισσότεροι θάνατοι όμως (31) ήταν στη Ρουμανία. Ωστόσο, από τον Ιούνιο του 2016, σημειώθηκαν θάνατοι επίσης στη Γερμανία και την Πορτογαλία.
Ο κ. Zsuzsanna Jakab, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ στην Ευρώπη, δήλωσε: «Κάθε θάνατος ή αναπηρία που προκαλείται από αυτή την ασθένεια, η οποία μπορεί να προληφθεί με τον εμβολιασμό, είναι μια απαράδεκτη τραγωδία. Είμαστε πολύ ανήσυχοι για το γεγονός ότι αν και είναι διαθέσιμο ένα ασφαλές, αποτελεσματικό και προσιτό εμβόλιο, η ιλαρά εξακολουθεί να αποτελεί κύρια αιτία θανάτου παιδιών παγκοσμίως και, δυστυχώς, η Ευρώπη δεν αποτελεί εξαίρεση».
«Καλώ όλες τις ενδημικές χώρες να λάβουν επείγοντα μέτρα για να σταματήσουν τη μετάδοση της ιλαράς στα σύνορά τους και όλες οι χώρες που το έχουν ήδη επιτύχει να διατηρήσουν την προστασία τους και την υψηλή κάλυψη ανοσοποίησης», συμπλήρωσε.
Η ιλαρά είναι εξαιρετικά μεταδοτική, αλλά ο εμβολιασμός του 95% του πληθυσμού αποτρέπει την εξάπλωσή της.
Η Γερμανία εξετάζει ήδη την εφαρμογή αυστηρότερης νομοθεσίας σχετικά με τον εμβολιασμό, ενώ η κυβέρνηση στην Ιταλία υποχρεώνει τα παιδιά να εμβολιαστούν για 12 κοινές ασθένειες, προτού μπορέσουν να εγγραφούν σε δημόσια σχολεία.
Ο πρωθυπουργός Paolo Gentiloni κατηγόρησε για τη μείωση των εμβολιασμών την «εξάπλωση αντιεπιστημονικών θεωριών». Μια αρκετά διαδεδομένη, αλλά εξαιρετικά λανθασμένη άποψη ότι το εμβόλιο της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς προκαλεί αυτισμό, είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την άρνηση κάποιων γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, παρότι έχει διαψευσθεί πολλαπλώς και επισήμως και ο γιατρός που τη διατύπωσε έχει αποπεμφθεί από την ιατρική κοινότητα.
Τα μη εμβολιασμένα μικρά παιδιά διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο από ιλαρά και τις επιπλοκές της, που μπορούν να οδηγήσουν στον θάνατο. Η ιλαρά εξαπλώνεται με άμεση επαφή και μέσω του αέρα, με τον βήχα και το φτάρνισμα. Ο ιός παραμένει ενεργός και μεταδοτικός σε μολυσμένες επιφάνειες για έως και δύο ώρες.
Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την ασθένεια, ο εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση εξαρχής.
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/