Η μη αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος (non-alcoholic fatty liver disease –NAFLD) ή απλή στεάτωση ή λιπώδες ήπαρ αποτελεί τη συχνότερη αιτία διαταραχής της ηπατικής λειτουργίας.
Ορίζεται ως η συσσώρευση λίπους, υπό μορφή μεγάλων φυσαλίδων, μέσα στο κυτταρόπλασμα των κυττάρων του συκωτιού, σε αναλογία πάνω από το 5-10% του βάρους του. Πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί να θεωρηθεί ως η ηπατική συνιστώσα του Μεταβολικού Συνδρόμου, καθώς παρουσιάζεται σε άτομα που συγκεντρώνουν ένα ή παραπάνω χαρακτηριστικά του Μεταβολικού Συνδρόμου, όπως κεντρική (ή ανδρικού τύπου) παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, υπερλιπιδαιμία ή/και αρτηριακή υπέρταση.
Η συχνότητα εμφάνισης του λιπώδους ήπαρ στο γενικό πληθυσμό είναι της τάξης του 15%-25% ενώ στα παχύσαρκα άτομα το ποσοστό φτάνει το 70-90% . Στα αρχικά στάδια της συσσώρευσης δεν υπάρχουν κλινικά συμπτώματα, σε προχωρημένα όμως στάδια έχουμε δημιουργία φλεγμονής και ουλών (στεατοηπατίτιδα) που αν δεν αντιμετωπιστεί οδηγεί σε ίνωση και τελικά σε κίρρωση του ήπατος.
Ο κύριος παράγοντας που ευθύνεται γι’ αυτό το πρώτο στάδιο, είναι η αύξηση της αντίστασης του οργανισμού στην ινσουλίνη, που αυξάνει την εισροή των λιπαρών οξέων στο ήπαρ, και διευκολύνει τη συσσώρευση του λίπους στα σπλάχνα, ευνοώντας την παχυσαρκία. Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο όταν η διατροφή του ατόμου είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και φτωχή σε αντιοξειδωτικούς παράγοντες (βιταμίνη C και Ε) και φυτικές ίνες.
Δεν υπάρχει φαρμακευτικό σκεύασμα ικανό να αντιστρέψει την κατάσταση. Ο στόχος της θεραπείας είναι να αυξηθεί η ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειωθεί το οξειδωτικό στρες. Και ο μοναδικός τρόπος για να το πετύχουμε, απ’ ότι μας λένε οι ειδικοί, είναι να αλλάξουμε τρόπο ζωής!
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι θα πρέπει να βελτιώσουμε την ποιότητα της διατροφής μας, να μειώσουμε το σωματικό μας βάρος (μείωση του βάρους κατά 5-10% έχει εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα στη ηπατική λειτουργία και το ποσοστό της στεάτωσης, όπως λένε τα αποτελέσματα των ερευνών) και το σημαντικότερο: να εισάγουμε την άσκηση στη ζωή μας!
Τι άσκηση όμως και πόσο;
Οι μελέτες καταλήγουν πως οποιαδήποτε άσκηση είναι καλύτερη από το τίποτα, ενώ συστήνεται ως ελάχιστο επίπεδο άσκησης τα 30λεπτά /5 φορές την εβδομάδα, και για τους πιο «τεμπέλιδες», ένα ελάχιστο 10.000 βήματα /μέρα, με βάση τις μετρήσεις του μετρητή βημάτων (pedometer). Αν όμως θέλουμε να πετύχουμε το επιθυμητό ποσοστό απώλειας σωματικού βάρους η ποσότητα της άσκησης θα πρέπει να ξεπερνάει τα 250 λεπτά εβδομαδιαίος.
Και εδώ μπαίνει μια παρένθεση.
Η ένταση, ισχυρίζονται οι ερευνητές, είναι σημαντικότερος παράγοντας από τη διάρκεια ή τον συνολικό όγκο της άσκησης. Τα ευρήματα των τελευταίων χρόνων ενισχύουν την ιδέα πως η έντονη και όχι η ήπια ή πολύωρη άσκηση είναι αυτή που πετυχαίνει μεγαλύτερη βελτίωση στην ηπατική λειτουργία, καθώς είναι αυτή που αυξάνει την ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη, κατεβάζοντας σημαντικά τα επίπεδα των ηπατικών ένζυμων, (τις τρανσαμινάσες).
Επιπλέον, η άσκηση δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο σε αερόβια, καθώς σε πρόσφατη μελέτη, η προπόνηση με αντιστάσεις για ένα διάστημα 3 μηνών, βρέθηκε να μειώνει σημαντικά το ποσοστό στεάτωσης του ήπατος και το επίπεδο των ηπατικών ενζύμων στο αίμα, παρ΄ ότι δεν παρατηρήθηκε ουσιαστική απώλεια σωματικού βάρους. (4) Και το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι πως η πλειομετρική προπόνηση έχει επίσης θετικά αποτελέσματα στη λειτουργία του ήπατος. Έτσι, όταν από μια ομάδα παχύσαρκων ανδρών και γυναικών, με συμπτώματα λιπώδους ήπατος, ζητήθηκε να εκτελέσουν για 3 εβδομάδες μια δεδομένη διαδρομή κατάβασης σε βουνό, το αποτέλεσμα ήταν μια εντυπωσιακή μείωση στα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων.
Συνοψίζοντας με απλά λόγια…
Αν θέλουμε το συκώτι μας υγειές, να μας υπηρετεί για χρόνια πολλά, καλό είναι να αναθεωρήσουμε τον καθιστικό τρόπο ζωής και να επανεξετάσουμε τη διατροφή μας. Η μεσογειακή διατροφή είναι μια καλή ιδέα, καθώς ενσωματώνει να απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά (ελαιόλαδο), τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικούς παράγοντες (φρούτα, ξηρούς καρπούς) και φυτικές ίνες (ακατέργαστα δημητριακά, πράσινα λαχανικά).
Και όσο για την άσκηση… Διαλέξτε κάτι που να σας φτιάχνει το κέφι, να σας κάνει να λαχανιάσετε και να σας δημιουργεί ένα «πιασιματάκι» την επόμενη μέρα, όχι πολύ, μόνο όσο χρειάζεται για να σας θυμίζει ότι έχετε μυς. Και κάντε το όσο πιο συχνά μπορείτε!
Πηγή : http://fitnet.gr/