Υλικά
Νωπή μαγιά 70 γρ
Γάλα 1 φλυτζάνι τσαγιού
Ελαιόλαδο 1 φλυτζάνι τσαγιού
Αλάτι 1/2 κουταλάκι
Αυγά 4
Μπέικιν πάουντερ 1φακελάκι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό
Βανίλιες 2
Πορτοκάλι 1 ( μόνο το ξύσμα)
Κακάο 3 κουταλιές σούπας
Καρύδια 1 φλυτζάνι του καφέ (ή αμύγδαλα , χοντροκομμένα)
Κανέλα 1 κουταλιά σούπας
Για το σιρόπι
Ζάχαρη 3 1/2 ποτήρια νερού
Νερό 3 1/2 ποτήρια νερού
Λεμόνι 1/2 (τον χυμό)
Αρμπαρόριζα 2 φύλλα
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ (ή σε μια λεκάνη) βάζουμε την μαγιά , το γάλα , το λάδι , το αλάτι , τα αυγά , το baking powder , το αλεύρι , τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού. Τα ζυμώνουμε όλα μαζί. Αφού τα ζυμώσουμε και γίνει μία ενιαία ζύμη , την χωρίζουμε στην μέση. Σε άλλο μπολ (ή λεκάνη) , βάζουμε την μισή ζύμη που χωρίσαμε, προσθέτουμε το κακάο , τα χοντροκομμένα καρύδια ( ή αμύγδαλα), την κανέλα και τα ζυμώνουμε όλα μαζί να ενωθούν καλά. Χωρίζουμε και τις 2 ζύμες (απλή και με κακάο) σε 3 ή 4 μπάλες.
Πρέπει να έχουμε ισάριθμες μπάλες απλής ζύμης και ζύμης με κακάο. Παίρνουμε μία μπάλα από την απλή ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη ώστε να γίνει ένα χοντρό φύλλο. Έπειτα παίρνουμε μια μπάλα από την ζύμη με το κακάο και την πλάθουμε σαν σαλάμι. Την τοποθετούμε στην μέση του φύλλου που ανοίξαμε. Το τυλίγουμε να γίνει σαν ρολό και κόβουμε με το μαχαίρι τεμάχια περίπου 3 εκ. περίπου (βγαίνουνε 12 κομμάτια).
Τα κομμάτια αυτά τα πατάμε λίγο με την παλάμη μας. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με τις υπόλοιπες μπάλες ζύμης (βγαίνουν περίπου 40 ροξάκια). Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί ελαφρώς λαδωμένο , αφήνοντας αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 15 – 20 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο μας). Μόλις ροδίσουν τα βγάζουμε από τον φούρνο.
Παράλληλα με το ψήσιμο φτιάχνουμε το σιρόπι. Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό , την ζάχαρη ,τον χυμό λεμονιού και την αρμπαρόριζα για περίπου 7 – 10 λεπτά από το σημείο βρασμού. Όταν ετοιμαστεί το σιρόπι , περιχύνουμε τα ροξάκια όπως είναι μέσα στο ταψί, αφήνουμε για λίγα λεπτά να ρουφήξουν το σιρόπι, τα γυρνάμε από την άλλη μεριά να ρουφήξουν κι από εκεί καλά το σιρόπι, τα αφήνουμε για αρκετή ώρα μέσα στο σιρόπι και τα σερβίρουμε.
* Μπορούμε να τα σιροπιάσουμε ενώ είναι και τα ροξάκια και το σιρόπι ζεστά αλλά κι αν είναι μόνο το σιρόπι ζεστό και τα ροξάκια κρύα.
Πηγή : https://www.chefoulis.gr/