Παιδί και εμετός: Οι συχνότερες αιτίες και η σωστή αντιμετώπιση

images_2672017_easter2017-23.jpg

Ο εμετός στα μικρά παιδιά είναι συχνό φαινόμενο, και συνήθως όχι ανησυχητικό.

Την περίοδο των ιώσεων, μάλιστα, που τα παιδιά βήχουν διαρκώς, είναι πολύ εύκολο να κάνουν εμετό, ακόμα και από τον πολύ βήχα. Οι περισσότεροι γονείς, όμως, που βλέπουν το παιδί τους να κάνει για πρώτη φορά εμετό -εκτός κι αν έχουν εμπειρία γαστροοισοφαγικής παλλινδρόμησης από όταν αυτό ήταν βρέφος- συχνά πανικοβάλλονται. Η ειδικευμένη παιδίατρος κ. Μαρία Παπαδάκη αναφέρει τις συχνότερες αιτίες παιδικών εμετών και εξηγεί πώς να φροντίζετε σωστά το παιδί μετά τον εμετό.
 
Οι συχνότερες αιτίες εμετού στο παιδί

Σύμφωνα με την κ. Παπαδάκη, οι δύο συχνότερες αιτίες εμετού στο παιδί είναι είτε κάποιος στομαχικό ιός, π.χ. εποχική γαστρεντερίτιδα, είτε κάποια τροφική δηλητηρίαση. Στις δύο αυτές περιπτώσεις το παιδί μπορεί να έχει αλλεπάλληλους εμετούς, σε συνδυασμό συχνά με διάρροια ή και πυρετό.

Το παιδί, όμως, μπορεί ακόμα να κάνει εμετό εξαιτίας κάποιας ναυτίας, π.χ. στο αυτοκίνητο, ενώ δεν αποκλείεται να κάνει αν έχει τραυματιστεί στο κεφάλι.

Οι ανησυχητικοί εμετοί

«Οι πιο ανησυχητικοί εμετοί είναι οι ξαφνικοί, πρωινοί, ανεξήγητοι εμετοί, οι οποίοι διαρκούν μερικές ημέρες», λέει η κ. Παπαδάκη. Στην περίπτωση που συμβαίνει κάτι τέτοιο ο γονιός θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον παιδίατρο.

Ανησυχητικό είναι, επίσης, αν το παιδί έχει πολλαπλούς εμετούς ύστερα από κάκωση στο κεφάλι, ενώ υποψίες για μηνιγγίτιδα δημιουργεί ο συνδυασμός του εμετού με πυρετό, φωτοφοβία και πόνο στο αυχένα.

Σε κάθε περίπτωση, ο παιδίατρος είναι αυτός που θα πρέπει να δει το παιδί, ύστερα από έναν αριθμό εμετών, και να διαγνώσει την αιτία.

Διατροφή μετά τον εμετό

«Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι γονείς όταν το παιδί κάνει εμετό, είναι να τρέξουν απευθείας να του δώσουν κάτι να πιεί ή να φάει, από φόβο μήπως αφυδατωθεί», λέει η παιδίατρος. Εξηγεί, μάλιστα, ότι «το παιδί πρέπει να ξεκουράσει το στομάχι του για τουλάχιστον 2 ώρες μετά τον εμετό, χωρίς να φάει ή να πιεί απολύτως τίποτα –ούτε νερό».

Αφού περάσουν οι δύο ώρες, και στην περίπτωση που το παιδί έχει κάνει αλλεπάλληλους εμετούς (στο πλαίσιο γαστρεντερίτιδας ή δηλητηρίασης), ο παιδίατρος θα συστήσει να δοθεί στο παιδί ένα διάλυμα ηλεκτρολυτών, το οποίο θα βρείτε στο φαρμακείο, σε μικρές δώσεις. Εφόσον το παιδί δεχθεί το διάλυμα αυτό, χωρίς να κάνει άλλον εμετό, μπορεί σταδιακά να δοθεί νερό ή άλλα υγρά –κατά προτίμηση όχι όξινοι φυσικοί χυμοί. Στη συνέχεια, και όσο το παιδί συνέρχεται, μπορούν να δοθούν στέρεες τροφές, ξεκινώντας από σούπες, φιδέ, φρυγανιά, πατάτα, ρύζι, κοτόπουλο. Σημαντικό είναι το παιδί να είναι καλυμμένο περισσότερο από υγρά και λιγότερο από στέρεες τροφές, στις οποίες το παιδί θα πρέπει να περάσει αφού δεχτεί τα υγρά.

Η παιδίατρος συμβουλεύει να αποφύγετε, για λίγες ημέρες μετά τους εμετούς, να δώσετε στο παιδί «βαριές» τροφές, όπως όσπρια, τηγανιτά ή καυτερά, καθώς και όξινα φρούτα ή λαχανικά. Συμπληρώνει δε ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι ξεθυμασμένα αναψυκτικά, τα οποία συνιστούν οι «παλιοί», βοηθούν με κάποιον τρόπο στον εμετό.

Με την διατροφή αυτή το παιδί θα πρέπει σταδιακά να συνέρχεται. Αν, όμως, συνεχίζει να έχει σημάδια έντονης αφυδάτωσης και δείχνει νωχελικό και κουρασμένο, θα πρέπει να το δει ο παιδίατρος. Αν το παιδί έχει αφυδατωθεί σημαντικά, μπορεί να χρειαστεί να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για ενδοφλέβια χορήγηση ορού.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr