Το λάδι καρύδας αναμφισβήτητα διαθέτει ξεχωριστό άρωμα, ικανό να χαρίζει στο πιάτο μας μία φίνα γεύση και να μας ταξιδεύσει σε μέρη εξωτικά. Ποια είναι όμως η διατροφική του αξία;
Όσον αφορά την ποιότητα των λιπαρών του, ως επί το πλείστον διαθέτει κορεσμένα λιπαρά, δηλαδή λιπαρά που τα συναντάμε στο ζωικό βούτυρο και αυξάνουν την «κακή»-LDL χοληστερόλη στο αίμα μας. Πιο συγκεκριμένα, το έλαιο καρύδας περιέχει κορεσμένα λιπαρά σε ποσοστό μεγαλύτερο του 82%, ενώ το ζωικό βούτυρο σε ποσοστό 63%.
Μία διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, φαίνεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως είναι το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Το λάδι καρύδας παρουσιάζεται συνήθως ως υγιεινό λιπαρό και κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι το λίπος του είναι ποιοτικά ανώτερο σε σχέση με άλλα κορεσμένα λίπη, που συναντώνται σε ζωικά τρόφιμα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας (American Heart Association, AHA), δεν υπάρχουν καλές μελέτες για να υποστηρίξουμε κάτι τέτοιο!
Επιπλέον, το έλαιο καρύδας δεν είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε μικροθρεπτικά συστατικά, με εξαίρεση κάποια ίχνη σιδήρου, που περιέχει, ελάχιστη ποσότητα βιταμίνης Κ (βοηθά στην πήξη του αίματος) και επίσης ελάχιστη ποσότητα βιταμίνης Ε (αντιοξειδωτική βιταμίνη που προστατεύει τα κύτταρά μας από τις ελεύθερες οξειδωτικές ρίζες).
Όσον αφορά τη θερμιδική αξία, μια κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας περιέχει περίπου 120 kcal (χιλιοθερμίδες) και 14 γραμμάρια ολικού λίπους, εκ των οποίων περισσότερα από τα 12 γραμμάρια είναι κορεσμένα λιπαρά. Ωστόσο, στη διατροφή ενός μέσου υγιούς ενήλικα με ημερήσιες ενεργειακές ανάγκες 2.000 kcal, τα κορεσμένα λιπαρά θα πρέπει να καλύπτουν λιγότερο από το 10% των συνολικών του θερμίδων.
Αυτό αντιστοιχεί σε 22γρ. κορεσμένου λίπους, δηλαδή μόλις 1,5 κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας! Αν αναλογιστούμε όμως και άλλες πηγές κορεσμένων λιπαρών που υπάρχουν στη διατροφή μας (κρέατα, αλλαντικά, γαλακτοκομικά, βούτυρο, κ.ά.) θα διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχει «χώρος» για τα λιπαρά της καρύδας!
Συμπερασματικά, σε μια παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, που επιτάσσει σαν μοναδική πηγή προστιθεμένου λίπους το ελαιόλαδο, το λάδι καρύδας δεν έχει θέση. Για να μην είμαστε όμως απόλυτοι και αφοριστικοί, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε περιστασιακά και σε μικρή ποσότητα το λάδι καρύδας, σε αντικατάσταση με κάποια άλλη πηγή κορεσμένου λίπους (π.χ. βουτύρου) για την παρασκευή των φαγητών ή των γλυκών μας!
Πηγή : http://www.nutrimed.gr